Странните суеверия и ритуали при космонавтите

 

Колкото и странно да изглежда, космонавтите са суеверни хора, които в работата си спазват много ритуали. Амулети, филми, песни и обръщение към Гагарин – всеки космонавт отделя внимание на всичко това с надеждата полетът му да премине без произшествия.

Изглежда трудно да се намери връзка между сложните научни разработки и откровените суеверия, но има някои психологически обяснения.

Космонавтиката е пряко свързана с висок риск за живота. От 483 космонавти, които официално са излетели в Космоса, са загинали 18. Процентът на смъртност прави тази дейност една от най-опасните. Ето защо не е изненадващо, че космонавтите се нуждаят от допълнителна психологическа защита, за което служат всевъзможни вярвания и ритуали.

Друго обяснение за суеверните увлечения е т. нар. „корпоративен дух”. Космонавтите представляват елитна изолирана професионална група. Тя с основателно самочувствие използва знаци, които ги отличават от другите и обединяват в голям общ екип.

„Суеверните“ традиции получили своето начало от известния съветски конструктор Сергей Корольов. Той, например, не позволявал да се изпълняват ракетни стартове в понеделник. Защо – и до ден-днешен никой не знае. Дори в такъв ден да бъдел насрочен старт, правел всичко възможно, за да го отмени – и успявал. И досега понеделникът в руската космическа програма неофициално се смята неподходящ за стартове.

Сергей Корольов

Друг ден, който се избягва както за стартове, така и дори за всякакви работи на стартовите площадки на космодрума Байконур, е 24 октомври. Причината е, че на тази дата през 1960 г. десетки хора загинали поради експлозия на ракета, докато била на стартовата площадка. Също на 24 октомври три години по-късно, през 1963 г., експлозия на ракетата Р-9A убила още осем души.

Друга незаменима традиция на легендарния конструктор Корольов била именно един „щастлив” оператор – капитан Смирницки, да натиска бутона “Старт“. По настояване на Корольов Смирницки натискал бутона дори, когато вече страдал от екзема, защото конструкторът разчитал само на неговата „лека ръка” и на ничия друга.

Някои от традициите на руската космонавтика били пренесени от флота. Причината е, че доста често за космонавти вземали пилоти от военно-морската авиация – оттам и „морският” характер на някои риуали. Например, както във флота присъствието на жена на борда е лошо знамение, така смятали и дълго време в космонавтиката. Именно поради това се страхували да изпратят в космоса първата жена-космонавт Валентина Терешкова. Но понеже в Съветския съюз суеверията енергично се отричали, пък и било навечерието на Международната женска конференция в Москва през 1963 г., Терешкова все пак излетяла. Слава Богу, всичко протекло благополучно.

Мъжете „взели реванш“ през 2008 г., по време на трудното и рисковано приземяване на капсулата на кораба „Союз ТМА-11“. Нейният екипаж се състоял от две жени и мъж. Тогава ръководителят на „Роскосмос“ Анатолий Перминов отбелязал, че все пак за в бъдеще не бива на борда на космическите апарати броят на жените да надвишава този на мъжете.

Серията ритуали преди полет в космоса започва още в Звездното градче. Бъдещият екипаж отива при паметника на Юрий Гагарин и другите загинали космонавти. След това се посещава кабинета на легендарния космонавт, който е запазен в оригиналния му вид. В Байконур екипажът задължително се настанява в легендарния хотел “Космонавт”, около който през годините са създадени много легенди. Пред хотела се простира дълга алея с дървета, посадени от благополучно кацналите комонавти. Членовете на екипажа се разхождат по нея, за да почувстват невидимата подкрепа на своите предшественици.

В хотела космонавтите непременно гледат филма “Бялото слънце на пустинята”. Тази традиция е свързана с трагичния полет на екипажа на Союз-11. След този нещастен епизод в историята на космонавтиката, всички наблюдавали с опасения и напрежение следващия полет. За щастие той се оказал успешен и всички манипулации на екипажа били оценени като отлични. Тогава се оказало, че космонавтите преди полета гледали „Бялото слънце на пустинята“. Така неговата прожекция преди полет се превърнала в нова традиция за гарантиране безопасността на полета. Ако екипажът включва чужденци, специално заради тях се прожектира копие със субтитри.

Morkadis

В деня на полета в закуската на космонавтите е включено шампанско. Освен това, те оставят автографите си върху вратата на хотелската стая. След пристигането си на космодрума командирът на екипажа получава команда да се качат на борда и всеки космонавт маха с ръка, повтаряйки легендарния жест на Гагарин. Изпращачите обаче в никакъв случай не махат с ръце в отговор, защото това се смята за лош знак.

По време на излитането идва ред на последния ритуал – в командното отделение, в зоната на обхват на наблюдателните камери, върху връвчица се провисва малък предмет, най-често играчка.

Това е не само талисман, но носи и практическа полза при наблюдението от страна на наземните контролни екипи. Когато действието на гравитацията изчезне, талисманът започва да се носи свободно из въздуха – което показва, че корабът благополучно е излязъл на достатъчна височина.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Руски космонавти разказват стряскащи истории за космоса

Мястото на храните в суеверията на българите

Най-невероятните суеверия, свързани с бременността

7 интересни суеверия, свързани с храни и напитки

Слава Севрюкова: Гагарин не е първият космонавт!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.