Страстната седмица предшества Великден

Наближава Великден! На смъртта и възкресението на Христос е посветен най-големият пролетен християнски празник. Той заема важно място в църковния календар на Източната и Западната църкви.

А седмицата, която започва от понеделник, се нарича Страстна седмица. Това са дните, в които се подготвяме за Възкресението Господне и спазваме редица обичаи.

Според преданията на Велики вторник Исус Христос влязъл в Йерусалимския храм и го намерил пълен с търговци. Божият син ги изгонил, защото храмът е дом за молитва, а не тържище.

Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления. Разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и прави пророчества за съдбата на град Йерусалим.

На Велики вторник неомъжените момичета ходят за мълчана вода. Това е вода, донесена от три извора. Нарича се мълчана, тъй като докато се донесе до дома, не трябва да се отронва и дума. Тази вода се счита за целебна. Момите мият с нея главите си за здраве.

На Велика сряда Христос събира на Тайната вечеря своите Апостоли. Край трапезата той им казва, че един от тях ще го предаде. Предателят е Юда. А през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му.

На Велика сряда жените не трябва да работят женска работа. Не се пере, не се шие, не се тъче. Децата пък берат здравец, правят го на китки.

На Велики четвъртък, след като Юда предава Христос, е произнесена смъртната му присъда, потвърдена от Пилат Понтийски. На този ден стопанката на къщата боядисва яйцата. Първите две задължително са червени.

Добре е те да бъдат взето от полога рано сутринта. Първото трябва да стои под иконата до следващия Великден. Тогава се заряза в първата бразда на нивата. С второто червено яйце жените трябва да натрият бузките на децата, за да са здрави.

Велики петък е наречен още Разпети петък. Това е денят на великите страдания на Исус – разпънат на кръста на венец от тръни на челото, а преди това унизен, обруган, бичуван, бит. Разпънат е на Голгота между двама разбойници и издъхва в мъки.

Великата събота е денят на оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът на Христос му е запечатан и пред него е поставена стража.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Призракът на монахинята от Палермо

Значението на боите, с които украсяваме великденските яйца

Най-големите суеверия за Великден, които ще ви донесат късмет през годината

10 позабравени български традиции и обичаи

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.