Съществува ли Немезис – звездата близнак на Слънцето?

слънце

Почти всички големи гръбначни животни на Земята изведнъж изчезват преди 66 милиона години – включително динозаври, мозазаври, плесиозаври и птерозаври.

Огромен астероид или комета са смятани за отговорни за масовото изчезване. Ударът, наречен събитие „Чиксолуб“ (Chicxulub, по името на огромния кратер с диаметър 200 км в Мексико), предизвиква глобално охлаждане и вулканични изригвания, които са трансформирали Земята.

През 80-те години на миналия век Ричард Мюлер, физик от Калифорнийския университет Бъркли, представи идеята, че една хипотетична двойна звезда на нашето слънце – известна като „Немезис“ – може да е играла роля в тази катастрофа на астероид, възбуждайки кометен пояс в нашата слънчева система със своята гравитация.

„Теорията за Немезис е резултат от откритието, че влиянието на голяма комета или астероид може да е отговорно за огромното масово изчезване на видове от древната Земя“, заявява за Business Insider Дъглас Вакох, президент на неправителствена организация, наречена Messaging Extraterrestrial Intelligence.

Логиката се състои в това, че петте изчезвания, настъпвали на Земята досега, са се случвали на редовни интервали. Някои учени вярват, че това може да се обясни с цикличен модел на силна комета, която може да бъде причинена от наличието на друга звезда в нашата Слънчева система.
Изследване от 2017 г. на учени от Калифорнийския университет в Бъркли, даде основание на тази идея, като предполага, че почти всички звезди са се образували като двойни. Проучването моделира процеса на образуване на звезда – който започва с облаци газ и прах, които стават плътни – въз основа на изследване на гигантски облак в съзвездието Персей. Както се оказва, изчисленията са били валидни само ако звездите са се родили като близнаци.

„Изследванията на формирането на звезди в съзвездието Персей предполагат, че повечето, ако не и всички звезди с размерите на нашето слънце са възникнали като част от бинарна звездна система“, казва Вакох. „Повече от половината от тези двоични звездни системи по-късно се разделят, като всяка звезда върви по свой собствен път.“

Когато представя теорията си за Немезис, Мюлер мисли, че двойната звезда може периодично да се пресича с облака Оорт – сфера от ледени тела далеч отвъд Плутон и най-отдалечените краища на Кайперовия пояс. Много от тези тела обикалят около Слънцето в дългосрочен план по елиптични орбити. Идеята на Мюлер била, че тъй като тези тела се приближават до далечната звезда, ледът им започва да се стопява и да тече зад тях, което ги прави разпознаваеми като комети.

„Когато Немезис премине през облака Оорт, според теорията, тя изхвърля комети, които на свой ред си проправят път към Земята, причинявайки катастрофални събития“, каза Вакох.

Ако Немезис преминава през облака Оорт на всеки 27 милиона години, това би могло да обясни петте масови изчезвания на Земята. Тези събития включват изчезването на динозаврите, „голямото умиране“, което се е случило преди 251 милиона години и елиминирало 96% от видовете на Земята и изчезването на видовете преди 375 милиона години, в което 75% от тях са били изгубени.

Според Мюлер, през 80-те години на миналия век, технология не е била достатъчно добра, за да наблюдаваме Немезис.

И все пак, къде е Немезис, двойникът на нашето Слънце?

Въпреки че е възможно нашето Слънце да се е формирало като двойка с друга звезда, няма много научна подкрепа за идеята, че неговият зъл близнак е останал наоколо и е причинил опустошения в Слънчевата система.

Теорията на Мюлер предполага, че „Немезис“ може да се намира на около 1,5 светлинни години от нашето слънце, едно отстояние, което инструментите на физиците днес ни позволяват да видим. Но всички опити за намиране на Немезис са се провалили. След като прегледа милиони обекти в нашата слънчева система, телескопът на НАСА, WISE (Wide Field Survey Explorer), не откри никакви доказателства за съществуването на двойна звезда на Слънцето.

Говорител на НАСА заявява пред изданието Business Insider, че „съществуването на Немезис е стара хипотеза, която до голяма степен е опровергана“.

Morkadis

„Напълно е разумно да мислим, че нашето слънце е било част от двукомпонентна звездна система някъде през първите милиони години от неговия живот, казва Вакох. -Но все пак това е било преди повече от 4 милиарда години“.

Учените са проучвали възможното съществуване на Немезис, като са разчитали и на други доказателства. Физикът Адриан Мелот и палеонтологът Ричард Бамбах са изследвали фосили от Земята, датирани от последните 500 милиона години. В статия публикувана в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, те отбелязват, че масовото изчезване на видове от Земята е ставало в цикъл през около 27 милиона години.

Докато обикновеният модел на изчезване предизвикан от астероиди може да покаже, че има участие на някаква орбитална сила, те твърдят, че „цикличността във времето в сравнение с по-ранните изчисления на орбиталните смущения изглежда изключва хипотезата за Немезис като причинно-следствен фактор“.

Марк Мак Лоу, уредник на отдела по астрофизиката на Американския музей по естествена история, реагира на тази позиция:

“ Има много повече доказателства срещу хипотезата Немезис, отколкото в нейна подкрепа“, казва той и добавя: „Редовните преминавания на масивен обект от такова естество биха оставили ясен отпечатък върху разпределението на кратери на Луната и динамичната структура на по-незначителни тела на слънчевата система, включително астероидите и обектите от Пояса на Кайпер, а такива сигнали не са наблюдавани. “

Всяка звезда, която вероятно е обикаляла близо до Слънцето в ранните дни на Слънчевата система, вероятно не заслужава името Немезис (Възмездие, Наказание), звучащо толкова интригуващо и драматично.

Животът се е появил на Земята дълго след като тази звезда двойник се е отделила от нашето Слънце и се е присъединила към стотиците милиарди звезди, които съставят нашата Галактика на Млечния път, така че звездата-двойник не е отговорна за масовите изчезвания на видове от Земята.

„Ако Слънцето наистина е било част от двукомпонентна звездна система в ранните си дни, неговият близнак заслужава по-добро име като спътник, а не заплашителното Немезис“, казва Вакох.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Бетелгейзе – звездата, която грее като второ слънце

10 любопитни факта за Слънцето

Напоследък уфолозите все по-често говорят за НЛО, които кръжат около Слънцето

Учените изясниха след 25-годишен спор какво точно ще се случи след смъртта на Слънцето

Смъртта на Слънцето: краят ще е грандиозен

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.