Тази година е била втората най-студена зима в Антарктика

pixabay.com

Антарктика е добре известен с ледените си температури. Всъщност това е най-студеният континент на Земята и в нов доклад се казва, че току-що е преживял втората си най -студена зима, откакто се измерва температурата там.

Според Националния център за данни за снега и леда (NSIDC), зимата 2021 г. е сред най-студените досега, като температурите за юни, юли и август са с 3,4 ° C по-ниски от средните за периода 1981-2010 г., като регистрират медиана от -62,9 ° С.

Резултатът означава, че това е втората най-студена зима на Антарктика (юни-юли-август), която изостава само от тази през 2004 г. в 60-годишния метеорологичен дневник на станция Южен полюс Амундсен-Скот.

По време на полярния мрак – от април до септември – средната температура тази година е била -60,9 ° C, което е нов рекорд за тези месеци. Този шестмесечен участък е и най-тъмното време на Южния полюс. Именно тук слънцето се потапя под хоризонта за последен път близо до пролетното равноденствие, като не изгрява отново чак до есенното равноденствие.

„Атмосферата всъщност огъва слънчевата светлина, така че получаваме малко по-голям (с около 60 километра) светъл участък от светлина, която покрива планетата, отколкото тъмната част“, казва Тайлър Хамилтън, метеоролог от The Weather Network.

Докладът приписва необичайно ниските температури на множество виновници. Сред тях са продължителни периоди на по-силни от средните ветрове около континента, които обикновено отделят ледената покривка от по-топлия въздух.

„Два периода на силни ветрове, обграждащи континента, наистина спряха топлия въздух от проникване в студените вътрешни райони“, казва Хамилтън.

В допълнение към ветровете като фактор на студа, се наблюдаваха и мощни полярни вихри от горната атмосфера, което води до значителна озонова дупка.

Изглежда, че озоновата дупка е достигнала своя максимален размер по това време, като първоначалните измервания съобщават, че тя е в най-високите 25 процента от 1979 насам, когато започна борбата за намаляване на озоновата дупка „, казват от NSIDC.

Дори през летните месеци температурите наистина не достигат положителна стойност на Южния полюс. Станцията Южен полюс Амундсен-Скот, разположена на кота 2835 метра, има средна месечна температура през лятото от -28 ° C, според Националната научна фондация (NSF).

През зимата средната месечна температура там е -60 ° C.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Арктика е била зелена! Дали пак ще стане такава?

Учените притеснени: Гълфстрийм спира и застрашава баланса на климата!

Антарктика – любопитни факти и загадки

Хитлер е знаел за Агарта

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.