Тази 10-секундна слухова илюзия става все по-шантава с всяко ново слушане

Снимка: pixabay.com

Не вярвайте на всичко, което чувате.

Видеото по-долу представлява слухова илюзия, известна още като Тона на Шепърд. Роджър Шепърд е бил когнитивен учен, известен още като „бащата на проучванията на пространствените взаимоотношения“. Този аудио трик е кръстен на него, тъй като на практика представлява серия от синуси, разделени от октава. Звучи сложно, но реално не е. Пуснете видеото по-долу и след това го изслушайте отново и отново, за да видите какво се случва.

Забелязахте ли, че когато го пускате за втори път, тоновете сякаш стават по-високи? Може и да ви звучи така, но всъщност не е. Поредицата от звуци остава същата. Променя се единствено представата ви за нея.

Какво всъщност се случва?

Една и съща нота се изсвирва в две октави. В първия случай колкото по-висок става тонът, толкова по-труден е за чуване от човешкото ухо. Накрая на практика става неразличим. Междувременно нотата от ниската октава става все по-шумна и в края на краищата се превръща в най-ясно откроимата от двете. Когато тези два звука се съчетаят в едно и се изсвирват отново и отново, се създава илюзията за продължително повишение.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Невероятни оптични илюзии, които ще надхитрят мозъка ви

Поредната оптична илюзия – открийте собственика на мечката

3 илюзии, които разкриват тайните на човешкия мозък

10 удивителни оптични илюзии

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.