Тайната съветска демокрация, скрита дълбоко в сибирската тайга

Снимка: pochivkablitz.bg

Огромната дистанция от Москва означавала също и политическа и културна дистанция от комунистическата партия

Сибирската тайга, където температурите през зимата падат до минус 40 градуса, едва ли изглежда като място, където да се построи научен и технологичен център. И все пак, скрит сред брезите и боровете и, през поголямата част от годината – в снега, се намира един от най-важните изследователски и образователни центрове в Русия – Академгородок.

Разположен на 30 км южно от Новосибирск и на повече от 3000 км на изток от Москва, Академичният град е създаден в края на 50-те години от математика Михаил Лаврентиев и тогавашния лидер на СССР Михаил Хрушчов като място за провеждане на фундаментални изследвания и развитие на технологии по време на Студената война, съобщава Би Би Си.

Снимка: pochivkablitz.bg

Строителството започва през 1958 г., а мястото привлича предимно млади изследователи и току-що дипломирали се учени. Следващата година той вече има свой собствен кампус – Новосибирския държавен университет.

До средата на 60-те години по основната улица на града имало около 20 научни и технологични института, занимаващи се с генетика, химия, физика, автоматизация и социални науки. Затова започнали да я наричат „най-умната улица в света“.

В края на 60-те години градът бил достатъчно голям да приюти до 65 000 души, предимно учени. Първото десетилетие на Академгородок се счита за неговата златна епоха с иновативната работа в няколко изследователски сфери и кипящ социален живот.

Снимка: pochivkablitz.bg

Огромната дистанция от Москва означавала също и политическа и културна дистанция от комунистическата партия. Учените се срещали в социални клубове, където можели да обсъждат литература, изкуства, музика и дори да провеждат фестивали, които не биха били възможни в останалата част от СССР.

„Всичко, което те говорели и правели в социалния си живот, било абсолютно невъзможно да се случи в столицата. Те били далеч от властта. Вероятно са си мислели, че не могат да бъдат изгонени по-далеч от Сибир“, обяснява Анастасия Близниук от местния музей.

Снимка: pochivkablitz.bg

„Западните историци смятат, че това е било единственото демократично място в Съветска Русия“, казва Анна Артюшина, кандидат-доктор на философските науки.

През 1968 г., когато в страната се засилвал политическият консерватизъм, един сатиричен фестивал и едно писмо, подписано от учените в Академгородок в знак на протест срещу нарушаването на човешките права, накарало съветските власти да затворят всички социални клубове в града.

През 70-те и 80-те години продължавало държавното финансиране на научни изследвания, но крахът на СССР през 1991 г., когато населението в града било най-голямо – 100 000 души, накарало много от жителите му да го напуснат.

Morkadis

Снимка: pochivkablitz.bg

В началото на 21- век руското правителство започна отново да инвестира в Академгородок. Международни технологични компании отвориха офиси в региона и основният фокус в града вече станаха технологичните иновации.

За разлика от другите руски градове, тук няма следи от комунистическото минало. С изключение на един герб със сърп и чук на една от фасадите. Улиците носят имената на учени от града. Има и паметник на лабораторната мишка.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Места в Русия, свързани с мистична сила

Вижте най-страшните летища в Русия!

Дербент. Ориенталска приказка на 2000 години се намира в… Русия

Долината на смъртта в Русия – мистерии, парадокси и безкраен поток от туристи

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.