Тайнственият огън в Австралия, който гори от 6000 години

Снимка: neobiknoveno.com

В национален парк на 4 часа път северно от Сидни, Австралия, един пожар гори вече 6000 години.

На мястото, известно като Горящата планина, тайнственият подземен огън е най-старият такъв на планетата. Някои учени изчисляват, че може да е дори още по-древен, отколкото смятаме.

Намира се под връх Винген в Нов Южен Уелс (Винген означава „огън“ на езика на местните“) и представлява тлеещи въглища – такива има на хиляди места по света.

Щом се запалят, тези подземни огнища са почти невъзможно за потушаване. Бавно, но постепенно, те прогарят въглищната жилката.

Снимка: neobiknoveno.com

„Никой не знае размера на огъня под Горящата планина, можем само да предполагаме“ – казва Гилермо Рейн, професор от Лондон.

„Вероятно е около 5-10м в диаметър и достига до 1000 градуса.“ – добавя той.

За разлика от типичния огън, въглищното огнище гори под земята. Тлее, което означава, че на практика няма пламъци и повече прилича на жарта в барбекюто ви.

Огънят под планината гори на около 30м под земята и се движи на юг със скорост около 1м на година.

Никой не е сигурен как точно се е подпалило огнището. Първите документирани доказателства за него са от 1828г, когато местен фермер казва, че е открил вулкан.

Година по-късно един геолог заключава, че вулканът всъщност е подземно въглищно огнище. Проучванията на пътя на огъня от тогава показват, че може би тлее от поне 6000 години.

източник: neobiknoveno.com

Вижте още:

Най-ужасващата и страшна река се намира в Амазония

15 места, които ще ви накарат да захвърлите всичко и да тръгнете на пътешествие

Призрачният град, който гори вече 55 години

Какво се крие в тайнствената гора край Дяволската река до Приморско?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.