Тест на Роршах – кажи какво виждаш и ще ти кажа какъв си

тестПрез 1921 година Херман Роршарх пише книгата си „Психодиагностика“, в която поставя основите на прословутото „мастилено“ изследване.

За съжаление създателят умира само година след това и не успява да види широкото приложение на откритието си – неговата голяма, според мнозина дори фанатична мечта. Той смята, че реакциите спрямо въпросните петна разкриват най-потайни кътчета от подсъзнанието на пациента. По-късно тестът е доразвит и от други учени, превръща се в най-популярния проективен метод за изследване на личността. Същевременно е обгърнат от тайнственост и противоречия. Макар немалко специалисти да го прилагат и до днес, повечето смятат, че не е благонадежден. Намират го дори за опасен.

Причините са различни: че първоначално е служел за анализ на тежко проявени престъпници, а когато са започнали да го прилагат към останалите хора, вероятността да излязат „луди“ също била голяма; че резултатите до прекалено голяма степен зависят от субективната оценка на изследващия; че изображенията вече са познати в публичното пространство и пациентът може да подготви реакциите си предварително.

 

1. Разгледайте мастиленото  петно на Роршах
2. Запомнете първата асоциация
3. Прочетете значението …

1. Муцуна на котка или лисица.
Това е най-честата асоциация. Ако виждате лисица или котка (муцуна), това  означава, че сте относително здрав, т.е. тестът на Роршах не разкрива никакви аномалии, и спадате към 85% от хората.

2. Пеперуда
Ако виждате пеперуда, това говори за лек  когнитивен дисонанс вътре във вас. Обикновено пеперуда виждат впечатлителните млади хора под 20-годишна възраст, склонни към размисъл и повърхностна депресия. Пеперудата е символ на хармония, която липсва на онзи, който я види в мастиленото петно

3. Прилеп
Прилеп  виждат хората, които са склонни към агресия и насилие. Андрей Чикатило на теста на Роршах е видял прилеп. Може да се развият садистични наклонности.

4. Кожа  на животно
Кожата на „някое“ животно- мечка, тигър, вълк и т.н. – показва много силна и здрава психика. Обикновено я  виждат хора,  добре знаещи какво искат и как да  постигнат това, хора със стабилна ценностна система (учители, църковни служители, вегетарианци, религиозни фанатици и просто набожни). Кожата на звяр символизира победа над дивите животни – това е победа над техните съмнения.

5. Краб
Краб виждат хора, склонни към истерия, неврози и тревожни разстройства.

6. Две мечки на фонтан
Доста рядка, но не и единична асоциация. Може да бъде признак за шизофреничен тип личност за заболяването шизофрения. В никакъв случай тест на Роршах не може да диагностицира  толкова сериозна болест като  шизофрения. Две мечки на фонтан виждат  както шизофреници, така и просто хора с голямо въображение.

Останалите асоциации се коментират от специалисти индивидуално и изискват специална трактовка.

Вижте още: 

КОЙ ПЪТ ЩЕ ИЗБЕРЕТЕ? ТОЗИ БЪРЗ ТЕСТ РАЗКРИВА ЩО ЗА ЧОВЕК СТЕ

инфо: http://nepoznato.energetika-bg.com/; http://inews.bg/

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

20 коментара
  1. Анонимен 10 години ago
  2. just_the_man 10 години ago
  3. Радост 10 години ago
  4. Hddmgg 10 години ago
  5. Stiliana 10 години ago
    • Анонимен 9 години ago
    • Анонимен 9 години ago
  6. Йоан Антонов 10 години ago
    • Анонимен 9 години ago
    • Анонимен 8 години ago
  7. annie 10 години ago
    • Анонимен 8 години ago
  8. Nikita 9 години ago
  9. Ralitsa Dobreva 9 години ago
  10. Анонимен 9 години ago
  11. ссссс 9 години ago
  12. ddddddd 8 години ago
  13. Анонимен 8 години ago
  14. ангел 8 години ago
  15. Анонимен 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.