Тръбите на Тутанкамон предричат войни

тутанкамон

Това са две дълги прави тръби, открити през 1922г. от екипа на британския археолог Ховард Картър в гробницата на младия египетски фараон Тутанкамон

Едната тръба е направена от сребро и дърво, другата – от бронз или мед (точно изследване не е провеждано). И двете се смятат за най-древните работещи тръби и единствените напълно запазени от Древен Египет.

Бронзовият „тромпет“ е открит в стаята пред камерата със саркофага и се е намирал в раклата, където са положени личното оръжие и бастунът на фараона.
Сребърната тръба е лежала в самата погребална камера.

По широката част на едната тръба са гравирани миниатюрни изображения на боговете Ра, Птах и Амон. Широката част на другата тръба е украсена с орнаменти във вид на лотосови листа и цветове.

Вижте още: Проклятието на Репин: Смърт застига всеки модел на гения на четката

Сребърният „тромпет“ е дълъг 57 см, а бронзовият – малко по-къс.

Замлъкналата за три хилядолетия бронзова тръба отново прозвучава на 16 април 1939 година, когато в Музея в Кайро е организиран специален концерт с пряко предаване по радиото на ВВС. Идеята е 150 млн. слушатели „да усетят духа на Древен Египет”. Но буквално пет минути преди началото на ефира в цялата сграда спира електричеството, така че се налага изпълнението да се проведе на свещи. Пет месеца след това представление Великобритания влиза във война с Германия и започва Втората световна война.

6

16 април 1939 година, Музея в Кайро, специален концерт с пряко предаване по радиото на ВВС

По-късно бившият министър по въпросите на древността Захи Хауас и египтологът Хала Хасан нееднократно твърдят, че с тръбите на Тутанкамон са свързани мрачни мистични сили, способни да предизвикват войни и да изключват светлината в целия град. Инцидентът през 1939 г. не е единствен. По-късно неколкократно е свирено на тези тръби.

Вижте още: Проклятието Царичина преследва военни до днес

Това се случва точно преди началото на шестдневната арабско-израелска война през 1967 година, както и през 1990 г. – преди началото на войната в Персийския залив. През 2011 г., една седмица преди Египетската революция, представител на Музея в Кайро решава да демонстрира звука на тръбите пред японска делегация. Има съобщения и че най-малко още два пъти по време на опит да се свири на „тромпетите“ на Тутанкамон, в Кайро спира електричеството.
Отново през 2011 година, когато свирят за последен път с бронзовата тръба, вече след началото на революцията, по време на нападение на мародери от Музея в Кайро безследно изчезва едната тръба. Но внезапно по най-загадъчен начин е открита няколко седмици по-късно. Може би крадците са узнали за страшната й сила и са побързали да се избавят от прокълнатия предмет.

Съдейки по данни на англоезичната Уикипедия от 2011 година никой не е дръзнал да свири на бронзовата тръба на Тутанкамон.

инфо: popantofi.com

Вижте още:

Проклятието на Анабел – най-зловещата кукла в света

Десет неразкрити мистерии от Древен Египет

Кинжалът на Тутанкамон се оказа с извънземен произход

Проклятието на фараоните ли успява да опази гробницата и саркофага на Тутанкамон

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.