Тъмната материя – беглец от други измерения?

pixabay.com

Тъмната материя е неуловима и непонятна субстанция, която съставлява по-голямата част от масата на Вселената. Въпреки че изследователите не са успели да фиксират тъмната материя, те продължават да извършват изчисления и експерименти, за да разберат какво представлява и къде да я търсят.

Наскоро френски и корейски учени представиха нова теория. Тя предполага, че тъмната материя е съставена от частици, наречени „масивни гравитони“, пише Live Science Тези хипотетични частици може да са космически „бежанци“ от допълнителни измерения. Научната статия е публикувана в Physical Review Letters.

„Масивните гравитони най-вероятно са се образували в резултат на сблъсъци на обикновени частици в ранната Вселена. Смяташе се, че този процес е твърде рядък, за да могат масивните гравитони да бъдат кандидати за частици тъмна материя“, казва съавторът на изследването Джакомо Качапаля, физик от Университета в Лион (Франция).

Според новата теория гравитоните са създадени в самото начало на Вселената в огромни количества и количеството им е достатъчно, за да обясни наличието на цялата тъмна материя. Що се отнася до времето на появата на гравитоните, те са се образували 1 трилионна част от секундата след Големия взрив, твърдят учените.

Учените предположили съществуването на тези хипотетични гравитони, докато търсели доказателства за допълнителни измерения. Според много теоретични физици освен познатите ни четири измерения (три пространствени плюс време) трябва да съществуват и други.

Според новата теория, когато гравитацията се разпространява през допълнителните измерения, тя се материализира в нашата Вселена като масивни гравитони. Но тези частици взаимодействат слабо с обикновената материя – само чрез гравитацията. Това е много подобно на известното ни за тъмната материя. Тя не взаимодейства със светлината, но проявява гравитационно влияние, което се усеща в цялата Вселена. Например благодарение на нея галактиките не се разлитат.

Според учения, поради факта, че гравитоните взаимодействат много слабо с материята, те се разпадат много бавно, поради което остават стабилни през целия живот на Вселената и се натрупват дори и сега.

Изследването е установило, че гравитоните, ако съществуват, трябва да имат маса под 1 мегаелектронволт, тоест два пъти масата на електрона. За сравнение най-леката известна частица, неутриното, тежи по-малко от 2 електронволта, а протонът – около 940 мегаелектронволта

Учените смятат, че новото откритие предполага преразглеждане на съвременната физика на елементарните частици, тъй като тя не може да опише всички физически процеси, които излизат извън нейната рамка.

Според Качапаля неуловимите частици, които теоретично съставляват тъмната материя, могат да бъдат открити с помощта на новия мощен ускорител на частици Future Circular Collider на CERN. Именно с помощта на новия колайдер, който трябва да започне работа през 2035 г., може да бъдат открити гравитоните.

източник: actualno.com

Вижте още:

Слънцето – капан за „тъмна материя“?

Откриха галактика без тъмна материя, съществуването й – необяснимо

Астрономи откриха тъмна материя, създаваща зловещи клонинги на далечна галактика

Рентгенови лъчи свидетелстват за наличие на тъмна материя във Вселената

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.