Тъмни води: Най-мистериозните точки от световния океан

море

Бермудският триъгълник е фатално известен с изчезващите в него плавателни съдове. Но всъщност това не е единственото място в океаните, където мистериозно сякаш се изпаряват корабите и техните екипажи.

Слуховете за паранормалните явления около Бермудския триъгълник са много. Областта от Северния Атлантически океан, заключена между Бермудските острови, Флорида и Пуерто Рико, носи тъмната слава на крайна дестинация за много лодки, кораби и дори самолети. Според някои теории в тази част от океана има вход към друго измерение, което поглъща попадналите там обекти или е място, откъдето извънземни похищават загубените плавателни съдове.

За първи път Бермудският триъгълник привлича широко внимание през декември 1945 година, когато пет самолета на американските военновъздушни сили буквално се изпаряват по време на тренировъчни полети над тази област. Последното съобщение на един от пилотите, преди да се изгуби радио връзката е следното: „Навлизаме в бяла вода, нищо не изглежда нормално“.

Това е последната следа за 14-те мъже на борда на самолетите. Още по-зловещ е фактът, че спасителният самолет с 13 души на борда, изпратен да търси изгубените, също изчезва безследно и необяснимо. Оттогава множество кораби са изчезвали в тази част на океана, включително танкер с екипаж от 39 души през 1963 година, както и транспортен кораб с 309 души на борда.

Саргасово море

Това е единственото „море“ на планетата без брегове, намиращо се в средата на Северния Атлантически океан. Границите на този своеобразен отделен басейн се чертаят от циркулиращи морски течения. Изолирано от теченията, Саргасово море е топло и спокойно, въпреки че е заобиколено от студените и бурни води на Атлантическия океан. Топлината и отделеността са създали предпоставки за развитието на специфично за тези води растение саргасум, което покрива морето като гора от гъсти, кафяви и инвазивни водорасли.

Няколко кораба са били откривани да се носят призрачно празни по неестественото спокойните води на Саргасово море. Екипажът на нито един от тях никога не е бил намиран, нито е бил намиран жив свидетел на случващото се в тази част на океана. Такъв кораб е френският „Розали“, който плавал през 1840 година през Саргасово море. Открит е много по-късно, плаващ сам, с вдигнати платна и без следа от екипаж на борда.

В опит да обясни мистериозните изчезвания, научната общност през XIX век разпространила идеята, че гъстите кафяви водорасли, които покриват Саргасово море, са месоядни същества, които нападат корабите и поглъщат моряците цели, оставяйки корабите да плават призрачно самотни.

Японското „дяволско море“

Дяволското море, популярно още като Тихоокеанския Бермудски триъгълник, е регион от Тихия океан около остров Мияке, на около 100 километра от Токио. Морето е познато и като Драконовия триъгълник заради древните легенди за митологичните змейове, които живеели в него.

В края на 80-те години на миналия век излиза едноименна книга, посветена на паранормалните явления, които се случват в Драконовия триъгълник. Авторът Чарлз Белитц разказва за множество кораби, изчезнали във водите на Дяволското море. В периода от 1952 до 1954 година, в мирно време, Япония изгубва пет военни кораба с по повече от 700 души в тези опасни води.

По-подробни изследвания впоследствие опровергават написаното от Берлитц с твърдението, че всъщност корабите са били риболовни, а не военни и някои от тях са изчезнали извън пределите на Дяволско море. В този период стотици лодки изчезвали всяка година във водите около Япония, но това се случвало не заради някакви паранормални особености, а заради лошо време и пирати.

И все пак дали заради митичните морски дракони, свръхестествени феномени или лошо време, репутацията на Дяволско море като опасно и зловещо място продължава да живее.

Мичиганският триъгълник

Morkadis

Мичиганският триъгълник се намира в центъра на езерото Мичиган, простряло се между щатите Илинойс, Мичиган, Индиана и Уисконсин в САЩ. В опасния триъгълник на огромния сладководен басейн са изчезвали безследно моряци, както и цели самолети. Някои капитани на кораби докладват, че когато плаваш през Мичиганския триъгълник времето спира, а в други случаи се забавя или пък се ускорява.

През 1937 година капитан Джордж Донър изчезва от своя товарен кораб безследно. По време на рутинна доставка на въглища, корабът на Донър преминава през Мичиганския триъгълник. Капитанът се оттегля в каютата си като заръчва на екипажа да го събудят когато достигнат пристанището. Когато след три часа го потърсили, Донър бил изчезнал. Въпреки че каютата му била заключена отвътре.

Няколко години по-късно, през 1950 година самолет на „Нортуест еърлайнс“ изчезва над Мичиганския триъгълник при полет от Сиатъл до Ню Йорк. Цялата машина, заедно със своите 58 пътници, сякаш се изпарява във въздуха. Нито самолетът, нито някой от пътниците или каквито и да са останки от този полет не са намерени никога, въпреки усиленото издирване, проведе но от бреговите служби.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още: 

СВЪРЗАНИ ЛИ СА АТЛАНТИТЕ С БЕРМУДСКИЯ ТРИЪГЪЛНИК?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. emilyano Calabrezze 5 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.