Търсят се доказателства за съществуването на паралелни светове

свят

Физици от Франция и Белгия публикуваха първите резултати от експеримент по търсене на частици, които прилитат на Земята от паралелни вселени.

За жалост, а може би и за щастие, създаденият за тази цел детектор не е открил нищо необичайно, но изследователите не се отчайват, тъй като работата им предлага прост и евтин начин да проверят някои теории извън пределите на Стандартния модел.

Квантовите теории предсказват съществуването на други измерения извън пределите на известното ни четириизмерно пространство-време. В такъв случай възниква идеята за Мегавселена.

Досега учените не са успели да получат никакви емпирични доказателства за съществуването на паралелни светове. През 2010 година физикът Михаел Сарацин (Michaël Sarrazin) от университета в Намюр (Белгия) е предложил модел, според който по законите на квантовата механика частиците от една вселена могат да се пренасят в съседните светове.

Според неговата теория електромагнитните сили се явяват препятствие за подобни движения, затова най-подходящи за ролята на гости от паралелни вселени са лишените от заряд неутрони.

Екипът под ръководството на Сарацин обединил усилия с френски физици от университета на Гренобъл за създаване на експериментален детектор, чувствителен към атомите на лекия изотоп хелий-3. Детекторът е разположен само на няколко метра от ядрения реактор на института „Лауе-Ланжевен“.

Идеята се състояла в това, че неутроните, изпускани от реактора, се намират в състояние на квантова суперпозиция, едновременно присъствайки в нашия и в паралелен свят (а също оставяйки следи в други, по-далечни). При сблъсъци с ядра на тежка вода в забавителя, който заобикаля активната зона на реактора, вълновата функция на неутроните превключва от суперпозиция на едно от двете състояния.

В резултат голяма част от тях остават в нашия свят, но някои преминават в паралелната вселена. Учените смятат, че „избягалите“ частици няма да взаимодействат с водата и бетонната защитна стена на реактора, или ще взаимодействат много слабо. При това малка част от вълновите функции на тези неутрони се задържа в нашата вселена, затова отделни частици могат отново да се върнат в нашия свят и да попаднат в детектора извън бетонната изолация на реактора.

Проблемът е в това, че улавянето на такива завърнали се неутрони не е лесна работа, тъй като фоновият шум е много голям. За да сведат до минимум фоновия поток от неутрони, предизвикан от изтичане на неутрони о различни инструменти в реакторната зала, изследователите защитили детектора с двуслоен екран. Това позволило да се намали фоновият шум около един милион пъти.

През юли 2015 година Сарацин и колегите му включили детектора за пет дни и за това време записали неголямо количество събития, но всички те минавали в графата остатъчен фон и не могат да се разглеждат като доказателство за съществуването на паралелни светове.

Учените не губят надежда и планират да проведат нови тестове, како пуснат детектора за цяла година.

Резултатите от първия етап на изследването са публикувани в изданието Physics Letters B.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.