Усмивка и смелост: стюардесите, извършили подвиг в името на живота на хората

Много често работата на стюардесата ни се показва в много романтична светлина: далечни страни, срещи с хора, добро настроение, перфектна униформа. Но не всеки се сеща, че тази професия също е опасна. Работата не е в това, че трябва да летиш над облаците. Най-често опасността идва от пътниците.

А ето и разказите за героичните стюардеси, които успяха да не сгрешат в трудна ситуация и да изпълнят задължението си докрай, дори с цената на собствения си живот.

Ниря Бганот

Ниря (Нирджа) Бганот – индийска стюардеса, спасила 360 пътници.

23-годишната стюардеса от Индия Ниря (Нирджа) Бганот пожертва живота си, спасявайки 360 пътници. Това се случва в пакистанския град Карачи. PAN AM 73 е превзет от радикални ислямисти. Стюардесата не се паникьосала и успяла веднага да предупреди пилотите. Те били евакуирани през аварийния люк, така че самолетът да не може да бъде вдигнат във въздуха.

Самата Ниря остава в салона на самолета. Терористите поискали да донесат паспортите на всички пътници, за да екзекутират американците. Смелата стюардеса скрила документите на хората, които са имали американско гражданство, в улея за боклук и под седалките. Благодарение на това те останали живи.

Когато пакистанската полиция започнала да атакува и терористите започнали да стрелят, Ниря успява самостоятелно да евакуира пътниците от самолета. Тъкмо щяла и тя да се спаси, но в последния момент видяла още три деца в салона, които се криели под седалките. Докато стюардесата извеждала децата навън, ислямистите ги забелязали и започнали да стрелят. Момичето покрило децата със себе си и било тежко ранено. С последни сили тя извела децата от самолета и след това загинала.

Надежда Курченко

Надежда Курченко е съветска стюардеса, която загина в сблъсък с терористи.

На 15 октомври 1970 г. 19-годишната стюардеса Надежда Курченко плаща с живота си, опитвайки се да попречи на терористите да отвлекат самолет. Самолетът Ан-24, в който се намирала Надежда, летял по линията Батуми – Сухуми. Целият полет трябвало да отнеме само половин час. На 5-тата минута след излитането един от пътниците повикал стюардесата при себе си, сложил плик в ръката й и поискал той да бъде предаден на командира. Или Надя го гледала враждебно, или мъжът не бил достатъчно издръжлив, но след няколко секунди той се втурнал след нея. Момичето разбрало, че нещо не е наред, и след това затръшнала вратата на пилотската кабина, блокирайки пътеката.

Терористът не очаквал подобен отпор и се опитал да избута младата стюардеса, но тя започнала отчаяно да се съпротивлява. В същото време командирът разбрал, че се води бой пред вратата, и започнал рязко да обръща самолета наляво, надясно, нагоре, надявайки се да събори нарушителя на земята (пътниците все още били закопчани). Терористът се овладял и застрелял Надежда в бедрото, но крехкото момиче продължило да се съпротивлява. Тогава той стрелял от упор.

Когато изстрелите се чули, още двама терористи скочили от местата си. Без да се бавят те преминали през тялото на убитата стюардеса и влезли в пилотската кабина като поискали да се отправят към Турция и заплашвайки да взривят самолета. Повечето от екипажа били ранени. Командирът успял да приземи самолета на летище Трабзон в Турция, след като успял да предаде SOS сигнала. Терористите трябвало да се откажат. За храброст и героизъм Надежда Курченко била посмъртно наградена с ордена на Червеното знаме.

Виктория Зилберщайн

Morkadis

Виктория Зилберщайн спасява пътниците по време на самолетна катастрофа

Виктория Зилберщайн, като много момичета, мечтаела да работи като стюардеса. Привличали я далечните страни, красивата униформа. Желанието й се сбъднало. Когато се случила катастрофата, момичето имало вече две години стаж като стюардеса. В онзи ден Виктория била в самолета, който пътувал за Иркутск. Преди да се качи на борда, всичко вървяло както обикновено, прозвучали стандартните фрази: “Скъпи пътници, моля, закопчайте предпазните колани и заемете изправено положение.”

Когато започнало рулирането (маневриране на самолет, движещ се по летището за набиране мощност на двигателя), Виктория забелязала, че самолетът не спира. Изведнъж тя почувствала потрепване, светлините в салона угаснали и се появил дим. В този момент стюардесата била обзета само от една мисъл: трябва да се спасяват пътниците. Виктория веднага си припомнила думите на инструктора: “Момичета, при инцидент основното е да направите отвор в самолета.” Стюардесата дръпнала лоста за аварийния изход и отворила люка. Хората излизали, търкаляйки се по крилото, Виктория ги бутала напред, задъхана от острия дим. Скоро тя все пак излязла сама.

Стюардесата била в шоково състояние. Едва по-късно в болница казали на Виктория, че е получила сътресение на мозъка, самолетът се е взривил и само благодарение на стюардесата, повечето от пътниците успели да избягат.

Шейла Фредерик

Шейла Фредерик успяла да спаси момиче от сексуално робство

Този полет започва както обикновено: пътниците били седнали на местата си, а стюардесите изпълнявали своите задължения. Но една двойка отново и отново привличала вниманието на Шейла. Изглеждало, че мъжът лети с дъщеря си, само че той изглеждал много добре, а дрехите на момичето приличали на парцали. Да, и този уплашен вид.

Шейла предложила на момичето да я заведе до тоалетната. Там тя оставила бележка с въпрос дали пътничката има нужда от помощ. Тя отговори утвърдително. Когато самолетът кацнал, полицията чакала на рампата. Оказа се, че момичето наистина е отвлечено, за да бъде направена сексуална робиня.

Мор Леви и Нитзан Рабинович

Мор Леви и Нитзан Рабинович

Стюардесите могат да се притекат на помощ, дори когато са на земята, а не във въздуха. Израелските стюардеси Нитзан Рабинович и Мор Леви спасиха 80-годишен мъж от смърт. В този ден момичетата били на летище в Пекин. Те вече се насочвали към самолета си, когато Нитзан изведнъж забелязала, че е загубила телефона си. Тя помолила приятел да се върне в метростанцията и да го потърси.

Когато стюардесите се върнали на метростанцията, те видели жена, която крещи над мъж, изпаднал в безсъзнание. Нитзан и Мор се опитали да усетят пулс, но не го намерили. Веднага стюардесите започнали да правят изкуствено дишане на лежащия, както били обучавани на курсовете за оказване на първа помощ. Мор наредила на хората да изтичат до летището и да донесат дефибрилатор, а тя извикала линейка. Момичетата успели навреме. Те върнали към живот сърцето на китаеца и до пристигането на лекарите мъжът дори отворил очи.

Спасяването на китаеца отнело 30 минути на стюардесите. Те успели да хванат полета си и сякаш нищо не се било случило, усмихнати настанили пътниците на местата им. Едва след излитането момичетата си позволили да поплачат. Между другото, телефонът също бил намерен.

източник: iskamdaznam.com

Вижте още:

10 невероятни истории на хора, чиято воля за живот се оказа по-силна от съдбата

Най-големите каръци в историята

Късметлии, които по чудо оцеляват, след падане от голяма височина

Легендата за Д. Б. Купър – бандита, който скочи с плячката си от движещ се самолет

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.