Учените откриват железен „сняг“ в ядрото на Земята

Според новите изследвания, които биха могли да помогнат на учените да разберат по-добре силите, които засягат цялата планета, вътрешното ядро ​​на Земята е горещо, под огромен натиск и затрупано със сняг, съобщиха от Science Daily.

Снегът е направен от малки частици желязо, много по-тежки от всяка снежинка на земната повърхност – които падат от разтопеното външно ядро ​​и купчина отгоре на вътрешното ядро, създавайки купчини с дебелина до 200 мили, които покриват вътрешното ядро.

Изображението може да изглежда като извънземна зима в страната на чудесата, но учените, които ръководиха изследването, заявиха, че са били близко до това как се образуват скали във вулканите.

„Земното метално ядро ​​работи като магма камера, която познаваме по-добре в кората“, казва Джунг-Фу Лин, професор в Джаксънската школа по геология на Тексаския университет в Остин и съавтор на изследването.

Изследването е достъпно онлайн и ще бъде публикувано в печатното издание на списанието JGR Solid Earth на 23 декември.

Юджун Джан, доцент в университета в Съчуан в Китай, ръководи изследването. Другите съавтори включват възпитаника на училището Джексън Питър Нелсън и Ник Дигерт, асистент в Университета в Тенеси, който провежда изследванията по време на докторантура в училището на Джексън.

​​Не може да бъде взета проба от земното ядро, така че учените го изучават, като записват и анализират сигнали от сеизмични вълни (вид енергийна вълна), докато преминават през Земята.

Отклоненията между скорошните данни за сеизмичната вълна и стойностите, които биха могли да се очакват въз основа на настоящия модел на ядрото на Земята, породиха въпроси. Вълните се движат по-бавно от очакваното, докато преминават през основата на външното ядро ​​и се движат по-бързо от очакваното, когато се движат през източното полукълбо на горното вътрешно ядро.

Изследването предлага желязната заснежена сърцевина като обяснение за тези отклонения. Ученият С. И. Брагинкски предложи в началото на 60-те години, че между вътрешната и външната сърцевина съществува слой от каша, но преобладаващите знания за условията на топлина и налягане в средата на сърцевината отменят тази теория. Нови данни от експерименти върху ядроподобни материали, проведени от Джан и извлечени от по-нова научна литература, установяват, че кристализацията е възможна и че около 15% от най-долното външно ядро ​​може да бъде направено от кристали на желязна основа, които в крайна сметка да паднат в течността външна сърцевина и се установява отгоре на твърдата вътрешна сърцевина.

„Това е нещо странно, за което трябва да се мисли“, каза Дигерт. „Има кристали във външната сърцевина, сняг надолу към вътрешното ядро ​​на разстояние от няколкостотин километра.“

Изследователите посочват натрупания сняг като причина за сеизмичните отклонения. Съставът, подобен на каша, забавя сеизмичните вълни. Разликата в размера на купчината сняг – по-тънка в източното полукълбо и по-дебела в западното – обяснява промяната в скоростта.

„Границата на вътрешното ядро ​​не е проста и гладка повърхност, която може да повлияе на топлопроводимостта и конвекциите на сърцевината“, каза Джан.

Документът сравнява снега на железни частици с процес, който се случва в магмените камери по-близо до земната повърхност, който включва минерали, изкристализиращи се от стопилката и заедно с блясъка. В магматичните камери уплътняването на минералите създава онова, което е известно като „кумулатна скала“. В земното ядро ​​уплътняването на желязото допринася за растежа на вътрешното ядро ​​и свиването на външното ядро.

И като се има предвид влиянието на ядрото върху явленията, които засягат цялата планета, от генерирането на магнитното му поле до излъчването на топлината, която задвижва движението на тектоничните плочи, разбирането на повече за неговия състав и поведение би могло да помогне за разбирането как работят тези по-големи процеси.

Morkadis

Брус Бъфет, професор по геоложки науки в Калифорнийския университет, Бъркли, който изучава интериора на планетата и който не е участвал в проучването, заяви че изследването се сблъсква с дългогодишни въпроси за вътрешността на Земята и дори може да помогне да се разкрие повече за това как е достигнало ядрото на Земята бъда.

„Свързването на моделните прогнози с аномалните наблюдения ни позволява да направим изводи за възможните състави на течното ядро ​​и може би да свържем тази информация с условията, които са преобладавали по времето, когато планетата е била формирана“, каза той. „Изходното условие е важен фактор за превръщането на Земята в планетата, която познаваме.“

Изследванията са финансирани от Националната природонаучна фондация на Китай, Фондовете за фундаментални изследвания за централните университети, Джаксънската школа по геознатия, Националната научна фондация и Слоанската фондация.

инфо: news.bg

Вижте още:

„Заявявам, че Земята е куха и обитаема отвътре“

Взривяването на астероид може да охлади Земята и да спре глобалното затопляне

Откриха място на Земята, без никаква форма на живот

Чуйте „песента“ на Земята в слънчева буря

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.