Учени: изтреблението на човечеството е екстремно вероятно

Забравете за ядрените оръжия, биологичната война и другите средства, с които човекът може сам да предизвика собственото си унищожение.

Ако вземем под внимание само естествено настъпващите феномени като изригване на супервулкан, удар от астероид и подобни, изследователи от университета Оксфорд определят вероятността целият човешки род да загине на 1 на 14 хиляди.

През октомври друг екип от Оксфорд публикува изследване върху изтреблението на човечеството в журнала Scientific Reports, а изводът е, че хората изглежда не виждат загубата на човешкия род като уникална трагедия.

Втората група изследователи са попитали повече от 2500 души в САЩ и Обединеното Кралство да класират трите сценария от най-добрия към най-лошия: „няма голяма катастрофа“, „катаклизъм, който заличава 80% от човешката популация“ и „пълно изтребление на човечеството“.

Както можете да очаквате повечето хора класират сценария „няма голяма катастрофа“ като най-добрата възможност и „пълно изтребление на човечеството“ като най-лошата. Странното е, че повечето хора се оказват по-разтревожени от възможността катаклизъм да заличи 80% от човечеството, отколкото целият човешки род да бъде заличен.

„Запитани по възможно най-директния и неквалифициран начин,“ пишат учените, „участниците не намират човешкото изтребление за уникално лошо.“

Когато сценарият е бил фокусиран върху животни, респондентите на изследването са видели загубата на всички зебри като по-лоша от заличаването на 80% от зебрите.

Изглежда причината за това е, че респондентите се фокусират върху индивидуалните човешки животи в сценарий номер 2, т.е. как смъртта ще се отрази на тези, които останат живи, а не върху загубата на човечеството като цяло.

С други думи, ние сме склонни да мислим за свят без никакви зебри като по-трагичен от света, в който повечето зебри измират. Но когато стане дума за човешкия род, повечето хора мислят обратното.

Ясно е, че не сме в състояние да направим много, за да предотвратим удар с астероид или изригване на супервулкан, но поне имаме думата, когато става дума за ядрена война.

„Хората ще имат влияние върху това, какво ще направим (по отношение на заплахите за унищожаване на човечеството)“, казва Стефан Шуберт, съавтор в изследването, „затова е важно да знаем какво мислят“.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

5 от най-ужасните професии, които хората са имали по време на Викторианската епоха

Morkadis

Ефектът на мажоретките: защо хората изглеждат по-привлекателни в група

Ако хората изчезнат, кой би доминирал в живота на Земята?

Земята е затвор, хората не са оттук

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.