Учени: Микропластмасата помага на опасни вируси да оцеляват в сладководни басейни

freepik.com

Учени от Великобритания са установили, че микропластмасата помага на опасни вируси да оцеляват в сладководни басейни в продължение на дни, пише в. „Гардиън“.

Специалистите от университета на Стърлинг, Шотландия, са изследвали чревните вируси, които причиняват стомашни разстройства и диария. Те са открили, че ротавирусните патогени могат да оцелеят във водата, ако се прикрепят към микропластмаса – частици с размер под 5 мм, използвайки я като транспорт.

Тези патогени остават заразни и съответно опасни за хората като причинители на сериозни стомашни разстройства.

„Установихме, че вирусите могат да се прикрепват към микропластмасата, което им позволява да оцелеят във водата в продължение на три дни, а вероятно и по-дълго“, казва професор Ричард Куилям от изследователския екип.

източник: dariknews.bg

Вижте още:

Кои видове пластмаси са най-вредни за здравето ни

Вашата чаша чай вероятно съдържа милиарди частици микропластмаса

Колко пластмаса изпиваме с водата?

6 мита за опасни неща, които всъщност не са такива

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.