Учени: Може да има вода на около 40 000 кв. м. от лунната повърхност

pixabay.com

Националната администрация по аеронавтика и космически изследвания (НАСА) потвърди, че е открила присъствието на течност в няколко кратера на естествения спътник на Земята, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Би Би Си. „Все още не знаем дали можем да го използваме като ресурс, но знанието за водата на Луната е от ключово значение за нашите планове за проучване на Артемида“, каза Джим Бриденстин – ръководител на НАСА.

Констатациите са направени на осветената повърхност на Луната с помощта на обсерваторията „СОФИЯ“, въздушен инфрачервен телескоп, най-големият от този вид в света. Констатациите са публикувани в две статии в списанието „Nature Astronomy“.

Първото от тези изследвания се отнася до откритието, направено благодарение на „СОФИЯ“. Тази обсерватория, на борда на модифициран самолет Boeing 747, лети над 99% от земната атмосфера, предлагайки почти безпрепятствена гледка към Слънчевата система. Като отблъскват инфрачервената светлина от телескопа от повърхността на Луната, учените могат да декодират точно какво отразява тази светлина. Различните вещества се появяват в различни цветове и в този случай изследователите са открили точния „характерен“ цвят на водните молекули. Изследователите смятат, че откритата вода се съхранява в лунни стъклени мехурчета или между зърна на повърхността, които я предпазват от суровата среда.

В другото проучване учените търсят постоянно засенчени области, известни като студени капани, където водата може да бъде постоянно задържана. Изследователите откриха тези студени капани и на двата полюса и стигнаха до извода, че „приблизително 40 000 квадратни метра от лунната повърхност имат способността да улавят вода“.

Какво означава това откритие?

Въпреки че преди това е имало признаци на вода на лунната повърхност, тези нови открития предполагат, че съединението е по-обилно, отколкото се смяташе досега. Има доста мисии в полярните области на Луната, планирани за следващите няколко години. Но в дългосрочен план има планове за изграждане на постоянно жилище на лунната повърхност. „Къде да поставим лунна основа, се фокусира най-вече върху това къде е водата“, добави сержант. „Вече работим по идеи за лунна база и къде ще отидем. Така или иначе щяхме да отидем на Луната. Но това ни дава повече възможности и го прави още по-вълнуващо място за посещение. По-обещаващо е“, добавят учените.

Джейкъб Беличър от Дирекцията за изследване на човека на НАСА каза, че изследователите все още не са разбрали естеството на водните находища. Това би им помогнало да определят колко достъпни биха били за бъдещите лунни изследователи. Експертите казват, че добивът на вода може да положи основите за бъдеща лунна икономика. Би било много по-евтино да се произвежда ракетно гориво на Луната, отколкото да се изпраща от Земята. Така че, когато бъдещите лунни изследователи искат да се върнат на Земята или да пътуват до други дестинации, те биха могли да преобразуват водата във водород и кислород, елементи, които обикновено се използват за задвижване на космически превозни средства. Следователно зареждането с гориво на Луната може да намали цената на космическите пътувания и да направи лунната база по-достъпна.

източник: actualno.com

Вижте още:

Къде е изчезнала Луната през 1110 г?

Дело на извънземни ли е тази постройка, запечатана на повърхността на Луната?! (ВИДЕО)

Изчислиха каква доза радиация би получил човек за един ден на Луната

Руснак: На Луната има град, видях го!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.