Учени откриха таен текст върху карта на Колумб

картаУчени откриха скрит текст в карта на големия мореплавател и търговец Христофор Колумб.

Става въпрос за картата, която Колумб вероятно е използвал при планиране на първото си трансатлантическо пътуване. Смята се, че въпросната карта, която е с размери 4 х 6,5 метра, е създадена от германеца Хенрикус Мартелус около 1491 година. На нея могат да се видят Африка и Евразия, но не и Америка, която все още е непозната за европейците.


Скритият текст е разпръснат по цялата карта. Той може да бъде открит с ултравиолетова светлина. За жалост текстът не може да бъде разчетен заради износването на картата. Учените от университета в Йел обаче смятат да се заемат с този въпрос. За целта ще бъде използвана специална камера, снабдена със светодиод и кварцов обектив. Специалистите вече са заснели 55-те части на картата, използвайки 12 различни типа осветление – от ултравиолетово до ултрачервено. Разчитането на 523-годишния текст ще отнеме малко време. В тази връзка експертите призовават обществеността да бъде търпелива и обещават да отговорят на най-важните въпроси след няколко месеца.

инфо: cross.bg

Вижте още: 

НЕПОЗНАТОТО И ЖЕСТОКО ЛИЦЕ НА ХРИСТОФОР КОЛУМБ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.