Учени откриха фосил на четиринога змия

1

Учени откриха в Бразилия уникален фосил на четиринога змия, който доказва, че предците на тези влечуги са били със земен, а не с морски произход, съобщава Франс прес, цитирайки американското сп. „Сайънс“.

Новооткритият вид бе кръстен Tetrapodophis amplectus и е живял преди 146-100 милиона години в ерата креда, последния период на мезозойската ера.

Фосилът носи многобройни физиологични белези, подобни на съвременните змии. Влечугото разполагало с костна система като на днешните змии, с която лесно е могло да задушава плячката си. Единствената голяма разлика е, че Tetrapodophis amplectus е разполагал с четири крака, с които не се е придвижвал, а са му служили да хваща плячката си и при чифтосването.

Авторите на откритието констатираха и липсата на дълга опашка при този вид, като при водните влечуги от рода на алигаторите, например. Това показва, че четириногият фосил не е произлязъл от водни предци.

инфо: trud.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.