Учени: Порастваме едва след 30-тата си годишнина

Човешкият мозък е напълно развит след 30-тата година, твърдят учени, цитирани от Дейли мейл.

Въпреки че официално пълнолетието настъпва на 18-годишна възраст, идеята, че тогава се слага началото на зрелостта, става „все по-абсурдна“. Причина за това е, че на тази възраст мозъкът все още преминава през основни промени. Въпреки това преминаването от юношество до зрелост е индивидуален процес, който при някой хора се случва по-бързо.

През 20-те си години хората са предразположени към психични заболявания. Вероятността да се разболеят от тях намалява след началото на 30-тата годишнина.

Да дадем дефиниция кога човек преминава от детство в зрелостта, изглежда все по-абсурдно. Преходът е много по-нюансиран, заяви проф. Питър Джоунс от университета Кеймбридж на пресконференция, която се проведе в Лондон. Според него точната дефиниция на процеса на израстване е по-удобна за образователната система, здравеопазването и правната система.

Няма детство и след това зрелост. Хората вървят по път, те са на траектория, каза проф. Джоунс преди международен конгрес по невробиология в Оксфорд.

Макар че мнозина от младите хора се специализират в дадена област още в училище или в университета, на мозъка им са нужни още поне 10 години, за да се развие напълно.

Проф. Даниъл Гешуинд от университета на Калифорния в Лос Анджелис изтъкна, че мозъчното развитие е напълно индивидуално, и обърна внимание на грешката, която образователните системи правят, фокусирайки се върху групите вместо върху отделните ученици и студенти.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Знаете ли, че: Мозъкът прекрасно знае кога греши

Мозъкът на жената е метаболитно по-млад от този на мъжа

12 трика, с които нашият собствен мозък ни заблуждава

Способен ли е човешкият мозък да влияе на материята?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.