Учени предупреждават за потенциално изригване на вулкан в Аляска

вулкан

Вулкан на отдалечен алеутски остров в Аляска дава признаци за потенциално изригване, което може да предизвика смущения във въздушния трафик, предупреждават учени, цитирани от Ройтерс.

Вулканът Кливланд с височина 1730 метра, който се намира на около 1500 километра югозападно от Анкъридж, изхвърля лава от кратера си – признак за по-сериозна вулканична дейност през идните дни или седмици.

Вижте ощеНякои от най-ужасните вулканични изригвания

Учени от университета на Аляска са повишили предупредителния код на „оранжев“ – една степен преди „червен“, за потенциално скорошно изригване.

Специалистите описват Кливланд, който тътне и периодично изхвърля малки количества пепел от около 15 години, като един от „най-нервните и причиняващи неудобство“ вулкани в Аляска.

Ако изригне и изхвърли голямо количество пепел на височина над 9000 метра, вулканът може да причини смущения във въздушния трафик, обясняват учените.

Вижте още: Става ли супер вулканът Йелоустоун по-неспокоен?

При мощно изригване през 2001 г. вулканът е изхвърлил пепел на 12 000 метра. Повечето от скорошните му „включвания“ не достигат и половината от тази височина.

„Проблемът е, че не можем да сме сигурни дали Кливланд няма да направи някоя голяма поразия. Поради тази причина повишихме кода на оранжев“, казва Джеф Фраймюлер от изследователския екип.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Нов японски супервулкан застрашава цялата планета

Преди 200 години вулканът Тамбора е погубил стотици хиляди. Доколко сме готови днес?

Странна пирамида-вулкан в Перу оздачава учените

Вулканичната светкавица – какво е това?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.