Учени разкриха тайната на смъртоносно проклятие на мумиите на инките

мумия

Облеклата на две известни мумии на момичета инки, които бяха намерени в пещера в горната част на планината Серо Есмералда в Чили, се оказаха наситени със смъртоносна отрова. Изследователите отдавна са изучавали останките, но наскоро започнали да анализират погребалните дрехи. Резултатите от теста за савана бяха публикувани от учените в списание Archaeometry.

Облеклата на момичетата били наситени с червена боя на базата на живак, което за това време е изключително рядко.

Вижте още:

Мумия на прах и мармалад от кръв – медицината през XVII век

Учените отбелязват, че тази отрова засяга нервната и мускулната система и стомашно-чревния тракт. При екстремни дози се стига до смърт.

Инките знаели много добре, че боята от цинобър е много токсична и опасна за човешкото здраве при постоянен контакт с нея. Те често покриват гробниците си с такава боя, за да изплашат разбойниците, обясниха авторите на проучването.

Според учените е възможно отровата в този случай да е играла подобна роля. Трябва да се отбележи, че цинобърът е бил използван и за плашене на „зли духове“.

Вижте още:

ФБР реши загадка с тайнствена глава на мумия

Богато облечените мумии на деветгодишно момиче и 18-годишно момиче са открити през 1976 г. погребани в пещера близо до върха на Серо Есмералда, датираща от 1399-1475 г. сл. Хр. Те били в зародишна позиция, заобиколени от 104 артефакта, които придружавали момичетата в отвъдния живот. Предполага се, че телата са били погребани след изключително важна ритуална жертва на инките.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

В този булченски магазин мумия рекламира роклите

А вие знаете ли легендата за мумията?

Учени откриха мумия на хуманоидно извънземно в поза свързвана с Древен Египет

Кищимската мумия – доказателството за извънземен живот

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.