Учени разработват хапче, с което можем да живеем 200 години

pixabay.com

То действа като елиминира клетките, които допринасят за процеса на стареене в човешкото тяло

Учени работят интензивно по ново хапче, което може да добави 100 години към живота на човек. То действа като елиминира клетките, които допринасят за процеса на стареене в човешкото тяло. По този начин потенциално може да удвои на живота ни.

Човешкото стареене се ускорява от клетки, наречени „зомби клетки“, научно известни като стареещи клетки. Тези клетки спират да се делят през целия ни живот, натрупват се в тялото ни и в крайна сметка отделят съединения, които ускоряват стареенето, съобщава БГНЕС.

Лекарството е тествано върху мишки в опит през 2020 г. и резултатът е подобрена физическа функция и удължено здраве и продължителност на живота. Сега учените работят върху възпроизвеждането на резултата при хора.

Британският компютърен биолог д-р Андрю Стийл в книгата си за дълголетието на човешкия живот твърди, че е напълно възможно хората да живеят над 100 години с определен вид лекарство. В книгата той заявява, че изследванията в областта на сенолитиците – лекарства, които работят за елиминиране на клетки, влошаващи функцията на тъканите – вече показват обещаващи резултати и могат да станат достъпни на пазара през следващото десетилетие.

„Не мисля, че има някаква абсолютна граница за това колко дълго можем да живеем“, каза д-р Стийл пред MailOnline. „Не виждам физическа или биологична причина хората да не могат да живеят до 200 години – предизвикателството е дали можем да развием биомедицинската наука, за да го направим възможно.“

Съобщава се, че хапчетата вече са в етап на изпитване върху хора и може да се появят на пазара през следващите десет години.

Въпреки това, дори ако експериментът е успешен, остава въпросът дали хората биха искали да живеят още 100 години?

източник: blitz.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Nelly 2 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.