Учени се надяват, че на Енцелад може да има живот

Енцелад

Известно е, че под ледената повърхност на Енцелад, естественият спътник на Сатурн, съществува океан. Всъщност той е съществувал милиарди години, а това дава основания да се мисли, че е възможно в него да се е развил живот, поне на микробна основа.

Затова Енцелад, една от ледените луни на Сатурн е считана за възможно място, на което може да се намери извънземна форма на живот. Геофизическите доказателства показват, че под ледената обвивка на Енцелад и над неговото скалисто ядро съществува океан в течно състояние, солен и вероятно затоплен от хидротермалната активност на вътрешността на луната на Сатурн. Това е причината НАСА да предвижда мисия до Енцелад в недалечно бъдеще.

Изследване, публикувано в списание Nature Astronomy, показва откритията направени от международен колектив на базата на събраните данни от мисията на космическата сонда Касини. Те стигат до заключението, че океанът не се затопля само от приливните вълни.

Според учените допълнителна топлина се генерира от порестата повърхност на ядрото на Енцелад и точно това не позволява на океана да замръзне.  Водата се движи през порестата материя на скалното ядро, след което се изкачва към повърхността на океана през тесни процепи с температура превишаваща 90 градуса по Целзий. Екипът е установил, че тези топли „кладенци“ преобладават на южния полюс на луната, което обяснява, защо там ледът изглежда по-тънък. Учените считат, че този механизъм на затопляне на океанската вода съществува от много милиони години.

Една от най-популярните теории за възникването на живот на Земята е, че това е станало чрез химически реакции дълбоко в океаните, където са се намирали хидротермични отвори. Наличието на хидротермична активност на Енцелад,  продължаваща толкова дълъг период, дава големи надежди за потенциално съществуване на извънземен живот. Ако Енцелад има океан в течно състояние толкова милиони години, там е имало време за появата и дори за развитието на живот, казват изследователите. Много вероятно това да е някаква микробна форма на живот.

Сега учените ще симулират възможните химически реакции и взаимодействия в океана на Енцелад, за да видят как ще реагират отделните химически елементи в него.

Рави Десаи от Лондонският Импириъл Колидж, изучава химическия състав на океана на луната на Сатурн. Според него, новите данни на изследването, потвърждават възможността за откриването на микробен живот дълбоко в океана на Енцелад.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Земята преди милион години: Планетата ни в миналото е била неузнаваема

Учени: Ако на Марс има ванадий, значи е имало и живот

Животът на нашата планета се е зараждал два пъти? |

5 от най-необичайните и най-страшни теории за вселената и живота в нея

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.