Учени твърдят, че човечеството може да изчезне до 2050 г.

изкуствен интелект

Не след дълго човешката раса може да изчезне от лицето на Земята. Това поне твърди Джеф Несбит, бивш директор на Националната научна фондация на Великобритания.

По думите му това ще се дължи на изкуствения интелект (ИИ).

Несбит изследва теория, известна като „изкуствена супер интелигентност“. Тя гласи, че ИИ ще еволюира в суперкомпютър, който ще учи толкова бързо, че бързо ще надмине човешкия ум и ще може да реши всички проблеми.

Група учени подкрепя тази теория и твърди, че ИИ ще намери решение на регионални или световни конфликти, ще намери лечение за нелечими болести, ще развие възобновяемите източници на енергия и т.н. Според тях технологията ще достигне човешко ниво на интелект през 2029 г., пише The Independent.

В същото време обаче такова развитие крие и сериозни рискове.

„Не знаем какво ще се случи, когато машина надмине нашата интелигентност. Не знаем дали ще ни помага, дали ще ни игнорира или ще ни унищожи“, коментира Роло Карпентър, създател на софтуера Clevebot.

Според учените, които защитават тезата, че ИИ е опасен, е възможно той да заличи човечеството до 2050 г.

Редица известни личности неведнъж са изразявали тревога от влиянието на изкуствения интелект. Сред тях са предприемачът Илън Мъск и покойният физик Стивън Хокинг.

инфо: expert.bg

Вижте още:

Как ще реагира човечеството на новината за извънземен живот? Психолозите имат предположения

Човечеството ще бъде разделено на два биологични вида

Краят на човечеството – колко ни остава

Защо човечеството постепенно оглупява?

Второ предупреждение на учените: времето на човечеството изтича!

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.