Ходи ли наистина еквадорската ходеща палма?

1

Много се е изписало за един особен вид палма, наречена Socratea exorrhiza, която вирее в Еквадор. Наричат я по-често „ходещата палма“ и според учените, тя може да „измине“ до няколко сантиметра на ден, пише Neatorama.

Изглежда, че всичко идва от уникалната коренова система на тези дъвета. За разлика от други дървета, които имат корени напълно скрити под земята, „ходещите“ палмови дървета имат по-високо разположена коренова система, която започва близо до основата на ствола им.

Някои биолози твърдят че тези дървета „ходят“ чрез прорастване на нови корени, които им позволяват да се придвижват много бавно през гората. Тяхната цел – ново място с по-солидна почва и повече слънчева светлина.

Други обаче считат, че именно дърветата, които генерират нови корени остават закотвени на едно място. Това че изкарват нови корени не означава, че ги използват, за да се придвижват.

Тогава за какво са му на дървото такива разклонени корени над почвата? Учените не са сигурни. Едно предположение е, че така си осигурява стабилност в блатисти райони. Друга теория смята, че по този начин палмата се стреми да израсне още по-високо, а вложената биомаса е по-малка отколкото ако бе вложена в стеблото.

Едно е сигурно – история като тази действително може да дъхнови фантастични създания като древните енти във „Властелинът на пръстените“.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.