Хокинг: Хигс бозон от колайдер по-голям от Земята може да разруши Вселената

хокингИзвестният физик и космолог Стивън Хокинг развива теорията, че при по-мощно ускорение на частици във връзка с проучванията на Хигс-бозона той може да стане „суперстабилен“, което на теория може да разруши Вселената, съобщават световните медии.

Това обаче може да се случи при при извънредно огромни енергии в колайдер, по-голям от Земята.

Хокинг развива теорията си в новата книга Starmus, която ще се появина пазара през октомври.


Според учения бозонът е способен да предизвика изчезването на двете фундаментални основи на Вселената. При експеримент в колайдер с посочените размери може да бъде създаден нестабилен Хигс бозон, който да стане своеобразен тунел между „изкуствения и истинския вакуум”. В резултат на пробив в Полето на Хигс цялата Вселена ще премине в друго физично състояние. При това този преход ще е мигновен.

Смята се, че т. нар. Божия частица е агентът, който дава маса на материята след Големия взрив преди 13,7 млрд. години.

Частицата хигс бозон носи името на британския физик Питър Хигс, който през 1964 г. прави предположение за съществуването й. Според него тя “носи вината” за образуване на звездите и планетите, и в крайна сметка за възникването на живота.

инфо: http://www.trud.bg/

Вижте още: 

СТИВЪН ХОКИНГ: ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ МОЖЕ ДА Е ПОСЛЕДНОТО ИЗОБРЕТЕНИЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.