Християните празнуват Петровден

икона

На 29 юни Българската православна църква чества паметта на апостолите Павел и Петър. Днес всеки, който носи имената на двамата светци, празнува имен ден.

Апостол Петър е бил беден рибар от град Витсаида край Генисаретското езеро. В християнството той е известен като първият ученик на Исус Христос и като един от най-верните му последователи.

Апостол Павел е роден в Тарс, Киликия и първоначално е изповядвал юдейската религия, като е бил един от гонителите на християните. В Дамаск той за първи път става свидетел на божията сила и приема християнството.

В Дамаск Павел е бил ослепен от Бог заради зверствата му над християните и когато се уверява в силата на новата религия, той става неин последовател и проповедник. Зрението на светеца се връща като по чудо, след като напуска града.

Павел е един най-видните разпространители на Христовото учение до смъртта си. През 67 година след Христа той и апостол Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.

Рано сутринта жените трябва да занесат в църквата ранните ябълки – петровки, които да бъдат осветени от духовник за здраве. В църквата се занася и специално приготвен обреден хляб, наречен колак.

Вярва се, че ако ябълките и хлябът бъдат осветени, реколтата тази година ще бъде пощадена от градушки.

Според библейските поверия Свети Петър държи ключа за райските порти и е главен съдник на човешките грехове. Той решава коя душа е праведна, за да влезе в Рая, и коя не, за да отиде в Ада.

В народните вярвания Петровден е денят, когато има най-много работа на полето. На празника обаче е позволено да се работи само през първата половина от деня.

Днес повод да почерпят имат всички, които носят имената Петър, Павел, Камен, Кремена, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана, Преслава, Петя, Полина.

Хората с името Камен също празнуват имен ден днес, тъй като името Петър, преведено от гръцки на славянски език, означава камък.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Икона на 300 години излъчва топлина

Силата на чудотворната икона в Роженския манастир

Виж коя е твоята икона-закрилник според датата на раждане

Истината за триръката икона на Света Богородица (Св. Богородица Троеручица)

Мистериозна икона във видинска църква – Исус, изобразен в космически кораб

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.