Църквата Hofskirkja в Исландия

2Хоф е малко селце в югоизточна Исландия, на около 30 км източно от Vatnajökull и на 20 километра южно от Национален парк Skaftafell. Подобно на много исландски села, къщите тук са покрити с трева – практика, която се развива в Северна Европа още през желязната епоха. За да опазят себе си и добитъка от суровия климат, заселниците изградили заслони, като използвали дървета за рамка, която покрили с трева. До края на 18-ти век вече и стените на постройките били обвити в зеленина. Някои от тези сгради са оцелели и до днес. Такъв пример е църквата Hofskirkja.


Посветена на Свети Климент, светата обител е построена през 1884 г. и е последната чим църква, издигната в този стар архитектурен стил. Стените й са дебели, за да бъде стабилна и изолирана, което е важен елемент заради исландския климат. Покривът е от каменни плочи и е покрит с трева. Hofskirkja е една от шестте църкви в Исландия, която е запазена и до днес като исторически паметник. Архивите показват, че  тя е дело на дърводелеца Pall Palsson, а ключалката и пантите на вратата са направени от Þorsteinn Gissurarson – известен ковач от Хоф.

Църквата се стопанисва от Националния музей в страната, но също така служи и като енорийска църква.

инфо: hobyto.com

1

 

Iceland

 

4

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.