Частиците неутрино са по-бързи от светлината? Физици умуват върху новата загадка

скорост

Би било абсолютна сензация, ако се окаже, че тези частици поставят под въпрос Теорията на относителността. Швейцарски учени установиха в експеримент, че неутрино са по-бързи от светлината, което според теорията на Айнщайн е невъзможно. Засега обаче самите учени не се доверяват на собствените си резултати.

Съвременната физика ни учи, че по-висока скорост от тази на светлината – 300 хиляди километра в секунда – не е възможна. Досега по-високи скорости не са нито наблюдавани, нито доказвани. Сега обаче този основен природен закон е разклатен. Изглежда определени елементарни частици, т.нар. неутрино, игнорират тази магическа граница.

Учени от международния проект „Опера“ съобщиха за нови измервания. Ако те бъдат потвърдени, това ще бъде истинска сензация, която ще разтърси модерната физика. Засега учените не вярват на собствените си данни. Те публикуваха изследването, за да могат други учени да повторят експеримента и да проверят данните и евентуална да открият възможна грешка.

Учените от Опера са анализирали резултатите от експерименти на Церн. В тамошния гигантски ускорител на елементарни частици (адронен колайдер) е постигнато излъчване на неутрино. Частиците са с много ниска маса и са електрически неутрални. Те пропътували 732 км на земята до лаборатория в Гран Сасо, Италия. Изминаването на разстоянието отнело на частиците само 2,4 милисекунди.

Учените искали по този начин да наблюдават промяната на т.нар муон-неутрино в тип тау-неутрино. Но измерванията довели до нещо съвсем неочаквано. Частиците се нуждаели от 60 наносекунди по-малко от светлината,  за да изминат въпросната отсечка. Апаратурата измерва с точност до 10 наносекунди, а учените са наблюдавали 15 000 неутрино с еднакъв ефект, така че резултатът изглежда ясен: неутрино бие скоростта на светлината.

Това обаче би влязло в противоречие с Теорията на относителността на Айнщайн. Теорията, сведена до равенството Е=mc2 , твърди че скоростта на светлината не зависи от движението на дадена система и затова се смята за природна константа. При това масата на дадено тяло се увеличава с неговата скорост. При скоростта на светлината тя би могла да се увеличава безкрайно. Затова се смята за горна граница.

Така сега възбудата в научната общност е огромна. „Резултатът е тотална изненада“, казва Антонио Ередиато от експеримента Опера, който работи в Университет Берн. Учените проверявали данните с месеци, но не намерили грешка в тях, която ги обясни.

„Ако измерванията се потвърдят, това ще преобърне представата ни за физиката“, казва научният ръководител от Церн Серджио Бертолучи. „Трябва да сме обаче абсолютни сигурни, че няма някакво друго обяснение. Това изисква още независими експерименти.“ В действителност много физици се съмняват, че резултатът ще се потвърди. „Усещането при повечето от тях е, че това не може да е вярно,“ казва самият говорител на Церн.

Други групи учени сега са предизвикани да изследват резултата или да повторят експеримента. Второто може да стане само на 2 места в света: едно японско съоръжение, което не функционира след земетресението от 11 март и в американската Фермилаб, където неутрино се изпращат от Чикаго към Минесота.

Фермилаб вече се подготвя за експеримента. „Това е толкова важно, че всичко друго остава настрана“, казва ученият Роб Плънкет и признава, че много мисли по темата дали Церн или Айнщайн имат право. „Опасно е да се залага срещу Айнщайн.“ Защото неговите теории са поставяни многократно под въпрос.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

 

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.