Честит празник! 136 години от Съединението на България

На 6 септември честваме 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

На този ден през 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I.

На този ден през 1885 година в Пловдив, след военен преврат се създава временно правителство, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Актът на Съединението получава дипломатическо и международно признание през 1886 година.

източник: dnes.bg

Вижте още:

Ванга: Когато намерят костите на Левски, чудо ще стане с България!

Нищо не сте видели от България, ако не сте посетили поне веднъж това култово място

10 места в България, които да посетите

Древен код пази България

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.