Човекът е скъсил река Дунав с цели 134 километра

pixabay.com

Само една десета от реката е все още близко до естественото си състояние. Изследване сега разкрива какви последствия има това.

Оказва се, че през последните две столетия Дунав е загубил цели 134 км от своята първоначална дължина поради човешките посегателства, съобщава Баварската държавна служба по околната среда, позовавайки се на изследване проучвало отлагането на седиментите на реката. Не само това: Дунав е станал с до 40% по – тесен.

В наши дни официално Дунав има 2857 километра дължина. През 19 век обаче дължината е била 3000 км. Причина за промяната са корекции, мерки за предпазване от наводнения като диги и строителството на заграждения.

Дунав е втората най – дълга река в Европа, само Волга е по-дълга. Но едва една десета от реката (Дунав) е в „близко до естественото си състояние“ по данните на Баварската служба.

Изследването, финансирано със средства на ЕС, показва негативните последици от строителната дейност на хората. В проекта са включени деветте държави, през които протича реката.

Чрез строителството се отлагат необичайно големи количества седимент по протежение на реката. Първоначално Дунав е транспортирал този материал до устието си в Черно море. Там по този начин са се събирали годишно от 40 до 60 милиона тона седиментни отлагания. Сега там има едва 15-20 милиона тона от този материал. Останалото се задържа по протежението на реката.

„Първият седиментен баланс на Дунав показва, че една трета от дължината на коритото на реката е засегната от отлагане на седименти, особено в районите на големите водноелектрически централи,“ съобщава Службата. Около баражите (изкуствени прегради), които принадлежат на ВЕЦ-овете, утайката липсва, а това от своя страна прави речното легло по-дълбоко.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Най-ужасващата и страшна река се намира в Амазония

Пресушиха река в Индия, но това, което откриха на дъното, изуми учените (СНИМКИ)

Гьобекли тепе – една от най-мистериозните структури, създавани от човека

Какво се крие в тайнствената гора край Дяволската река до Приморско?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.