Човекът преди 8000 години вероятно е изглеждал така

© Oscar Nilsson / drevnite.com

Шведският художник криминалист Оскар Нилсон е пресъздал облика на човек, живял преди 8000 години, съобщава LiveScience.

За да направи възстановката, Нилсон е използвал череп, намерен през 2012 година на дъното на бивше езеро в днешна Мотала, източно-централна Швеция. Открити са повече от черепа, които принадлежали на хора на различна възраст, сред тях имало и череп на пеленаче. Два от черепите били поставени на колове.

Първо Нилсън сканирал черепа и направил тримерно копие, от което можело да се установи, че мъжът, живял във времената на каменната ера, е имал голямо чело и остър нос.

Челюстта липсвала, затова художникът я възстановил по наличните измервания от черепа. Мускулите на лицето, цветът и структурата на кожата са пресъздадени от Нилсон с криминалистични методи, които се фокусират върху фактори като примерния ръст, теглото и етническата принадлежност на собственика на черепа. Например този човек принадлежи към група ловци и събирачи, чието генетично наследство включва хора, дошли в Скандинавия от север и изток, както и от юг около 2000 години по-рано, казва Нилсон.

Художникът е избрал прическата, окосмяването на лицето и дрехите, изхождайки от откритите на мястото на разкопките вещи. Например там са намерени останки от кафява мечка, дива свиня, елен, лос и сърна. В резултат Нилсон решил да облече героя си в кожата на глиган. Нещо повече, мъжът има къса коса при реконструкцията – „фризьорът му по онова време трябва да е използвал остър кремъчен инструмент, казва Нилсон – и мъжът има кичур коса в задната част на главата, като опашка на прасе.“

„Нямаме причина да вярваме, че тези хора са били по-малко заинтересовани от външния си вид и да изразят своята индивидуалност, отколкото сме днес“, добавя художникът.

Късата коса обаче позволява да се види белегът от сериозна рана – нараняване с дължина около 2,5 сантиметра, върху главата на мъжа.

Тази рана обаче не е причина за неговата смърт – поне не веднага. Нараняването на главата, както и раните по главите на останалите открити във водното погребение, са били лекувани, сочат заключенията на археолози.

Подобно на много от другите творения на Нилсон, включително древна царица на Уари, чиито останки са намерени в Перу, и 18-годишна жена от каменна ера от Гърция, този мъж от мезолита изглежда замислен.

„Той явно наблюдава нещо, като пазач или ловец“, казва Нилсон.

„Може ли да ни види? Ако е така, той би бил също толкова изненадан, колкото и ние. Почти 8000 години ни делят, генетично си приличаме толкова много, но трябва да приемем, че има огромни различия в това, как гледаме на света.“

Бюстът вече е изложен в имението Шарлотенборг в Мотала, Швеция.

източник: drevnite.com

Вижте още:

Morkadis

Кой е построил древния комплекс Пума Пунку – хора или извънземни?

Извънземни са живели заедно с древните хора

Ето как учените разбират какво е било менюто на древните хора

Древните хора са се кръстосвали с неизвестен на науката вид

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.