Шпионажът на ЦРУ, разкрит от Едуард Сноудън

Едуард Сноудън е бивш системен администратор за ЦРУ и Агенцията за национална сигирност на САЩ. През 2007 година е работил като агент под прикритие в Женева и там разбира за мръсните тайни на своето правителство.

За да разкрие истината за шпионажа и методите на работа на ЦРУ, Сноудън изоставя работата и семейството си, рискувайки да бъде съден като предател и изпратен за дълго в затвор в САЩ.

На 20 май 2013 година той хваща самолета от Хавай до Хонконг и оттам прави първите си разкрития за правителството на САЩ, ръководено тогава от президента Барак Обама.

Данните са публикувани от британския ежедневник Гардиън, а първият материал гласи, че населението по цял свят е шпионирано чрез социалните мрежи и електронните си устройства. Не е нужно да сте направили нещо лошо и да сте застрашили сигурността на страната си, спецслужбите пак може да шпионират.

Могат да четат съобщенията ви, да разглеждат снимките ви и дори да ви наблюдават през камерата на лаптопа, дори когато той е изключен.

По-късно публикациите продължават във Вашингтон пост, като се твърди, че мрежите, сътрудничещи за този шпионаж са Гугъл, Фейсбук, Яху и Майкрософт.

След като разкрива, че светът е подслушван без неговото знание и всъщност лично пространство в интернет не съществува, Сноудън излиза от анономността си.

Той дава кратко интервю за Гардиън, в което казва, че не е направил нищо лошо. САЩ обаче веднага реагира и нарежда залавянето му, за да бъде съден в страната си.

Но 29-годишният системен администратор вече е уредил бягството си и благодарение на ООН и адвокатите на Уикилийкс получава убежище в Русия, където живее и до днес.

Сноудън ще остане в историята като автор на едно от най-големите изтичания на секретна информация заедно с Даниел Елсбърг и неговите Документи на Пентагона от 1970-те години и Брадли Манинг и предоставените дипломатически грами на Уикилийкс. Той е отговорен за предаването на материали от една от най-потайните организации в света – АНС.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

10 малко известни факта за Тайните служби на САЩ

Сноудън: Западните служби се занимават с пропаганда

Сноудън: Ислямска държава е проект на САЩ и Саудитска Арабия

Следят ни като на филм!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.