Японската сонда „Хаябуса-2“ ще кацне на астероида Рюгу на 22 февруари

Японската сонда „Хаябуса-2“ ще се опита да кацне на астероида Рюгу, до който се намира от месец юни миналата година, съобщи японското космическо ведомство ДЖАКСА, цитирано от ТАСС.

По-рано се предполагаше, че „Хаябуса-2“ ще кацне на астероида миналия октомври. Но тогава се установи, че на избраното място има прекалено много високи и остри скали. След внимателни наблюдения беше набелязано друго място за кацане. Там се предполага, че сондата ще се установи успешно и ще събере проби за изследване.

Диаметърът на Рюгу, който се намира между Земята и Марс, е около 900 метра. Сондата „Хаябуса-2“ бе изстреляна към астероида през декември 2014 година. Учените се надяват на небесното тяло да бъдат открити следи от вода и органични вещества.

Това ще им помогне да разгадаят тайната за появата на живота във Вселената. Космическият апарат се очаква да се завърне на Земята към 2020 година.

инфо: novini.bg

Вижте още:

На Земята падат все повече астероиди

Астероидът Апофис може да се сблъска със Земята през 2068 година

Откриха следи от вода на астероида Бену

Астероидите са парчета от вече изчезнали планети

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.