1/5 от мегаполисите ще преживеят климатични катастрофи до 2050 г.

Една пета от големите градове в света ще се изправят пред „неизвестни“ климатични условия до 2050 г., тъй като повишаващите се температури повишават рисковете от суша и наводнения, предупредиха изследователи. Това информира Reuters, цитирана от БГНЕС.

Климатични учени от Crowther Lab, изследователска група, базирана в Цюрих, в университета за наука и технологии, анализираха 520 града по света, между които всички столици и повечето централни градове с население над 1 милион души.

Разглеждайки сегашните климатични условия в тези градове – включително валежите и сезонните данни – учените прогнозират какво ще се случи, когато температурите се повишат с още половин градус, до близката цел от 1,5 градуса по Целзий, определена в Парижкото споразумение от 2015 г. за изменението на климата.

Прогнозата показва, че 22% от градовете ще преживеят безпрецедентни климатични условия до 2050 г., като по-интензивни сухи и мусонни сезони, заяви Жан Францис-Бастин, водещ автор на доклада.

„Това е промяна в климатичните условия, която вероятно ще увеличи риска от наводнения и екстремни засушавания“, заяви той. „Това са неизвестни условия.“

Почти 70% от населението по света се очаква да живее в градските райони до 2050 г., според ООН.

Но много градове, особено в по-бедните страни, са изправени пред значителни предизвикателства, като големи и нарастващи популации в бедните квартали, които нямат основни услуги и все повече са изложени на риск от климатични бедствия.

По силата на Парижкото споразумение, което е ратифицирано от 185 държави, правителствата обещаха да поддържат глобалното затопляне „доста под“ 2 градуса Целзий (3,6 Ф) над прединдустриалните времена и да се стремят към по-ниска граница от 1,5 по Целзий. Ограничаването на повишаването на глобалната температура до 1,5 ° C ще предотврати икономически загуби от 12 трилиона долара до 2050 г., според ООН.

Учени от Crowther Lab заявиха, че тяхното проучване, публикувано в списание PLOS ONE, е първият глобален анализ на вероятните промени в климатичните условия в големите градове в резултат на глобалното затопляне.

Той показва, че 77% от градовете, които разглеждат, ще претърпят забележителна промяна в климатичните условия до 2050 г.

В северното полукълбо много градове след 30 години могат да приличат на места, които са на повече от 1 000 км отдалечени на юг от екватора, се казва в проучването.

В Европа градовете ще се затоплят средно с около 2,5 градуса по Целзий през годината, но лятото и зимата могат да бъдат съответно 3,5 C и 4,7 C по-топли, каза Францис-Бастин.

В световен мащаб температурите вероятно ще са средно по-високи с 2,4 градуса, което е достатъчно, за да убие почти всеки коралов риф и да се издигне над целите, определени в Парижкото споразумение.

Според сценария на проучването, климатът на Лондон през 2050 г. може да бъде подобен на сегашния климат в Барселона, като Мадрид ще се чувства по-скоро като Маракеш, Сиатъл повече като Сан Франциско, а Токио по-скоро като Чангша в централен Китай.

Morkadis

Градовете в тропическите региони, които вероятно ще са свидетели на най-силните въздействия от изменението на климата, ще изпитат по-малки промени в средната температура, се казва в проучването. Но при тях ще има промени в моделите на валежите, водещи до по-тежки наводнения и суши, казват изследователите.

От 22% от градовете, в които ще настъпят „безпрецедентни“ климатични промени, 64% се намират в тропиците и включват Куала Лумпур, Джакарта, Рангун и Сингапур, казват изследователите.

Изследването може да помогне на градовете да променят плановете си за борба с конкретните климатични рискове, каза Францис-Бастин. Той също така изрази надежда, че това ще помогне да се убедят хората да променят начина си на живот, за да намалят затоплящите емисии на планетата и рисковете.

„Определено и много бързо трябва да променим начина, по който живеем на планетата. В противен случай ще имаме все повече и повече суши, наводнения и екстремни събития“, каза той.

инфо: expert.bg

Вижте още:

Оръжията за масово унищожение и промените в климата – най-големите заплахи за света

Последен призив за спасяване на света от „климатична катастрофа“

25те най-екстремни климата и места на света

Уникални фотографии, показващи силата и красотата на природните елементи

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.