10 доказателства за това, че нямаме пълен контрол над решенията си

Ако има нещо на света, което трябва да е наше и само наше, то това са мислите ни. Но дали действително е така? Можем ли наистина да бъдем убедени, че мислите ни не са повлияни от случващото се около нас? За съжаление, отговорът няма да ви хареса. Всъщност мислите ни се формират от редица външни фактори, а това от своя страна поставя под съмнение контрола, който имаме, над решенията, които вземаме.

Вижте няколко примера, които показват красноречиво, че невинаги имаме пълен контрол над решенията, настроенията или действията си. Разгледайте ги и помислете над тях.

Предложенията са подредени в обратен ред по степен на въздействие.

Нюзфийдът на Фейсбук или друга социална мрежа влияе на настроението

Едно от нещата, с които са известни социалните мрежи като Фейсбук, са скандалите, които се пораждат ежедневно. Но въпреки това хората ги следят. При проведено проучване с участието на 700 000 души в рамките на една седмица, се установява промяна в настроението на хората в зависимост от това какво наблюдават те по-често на страниците си. Публикациите са били манипулирани – на някои са предлагани само негативни новини, а на други – само положителни. Основната цел е била да се проследи въздействието им върху ежедневието на хората. Резултатите са отчели промяна в емоциите в зависимост от по-отрицателните или по-положителни постове. Явлението е наречено „емоционална зараза“ и показва нещо действително притеснително. Според проучването не е нужно хората да се намират в пряк контакт с човека, който е в лошо настроение. Негативността може да бъде предадена дори по този косвен начин какъвто е прегледът на нюзфийда. Освен това, не е нужно да има лична или емоционална връзка между двама души, за да се зароди „емоционалната зараза“.

Факти, предадени като лична история са много по-ефективни

Факти, цифри и конкретни детайли могат да бъдат запомнени и възприети много по-лесно, ако бъдат представени като лична или преживяна история. Личният пример е много по-въздействащ, в сравнение с прочитането на същите данни, поднесени на хартиен или електронен носител. Това е така, защото разказът е наистина много мощно оръжие. Разказвачът създава връзка със слушателя и предава емоция и смисъл на всичко описано, дори то да е суха материя. Информацията, поднесена по интересен начин, активира всички части на мозъка – от това да се разбере текста, езика на тялото, до нашите собствени сетивни възприятия. Важен момент е, че слушателят съпреживява историята, представя си герои, ситуации и очаква да чуе как ще завърши разказът. Освен всичко това, човек остава по-малко критичен към информацията.

Подсъзнателните съобщения работят

През 50-те години на миналия век пазарният изследовател Джеймс Викари прави първи експерименти с подсъзнателните съобщения, показвайки надписа на „Кока Кола“ на големите киноекрани. Той твърди, че идеята е проработила и продажбите на продукта драстично са се увеличили. Много учени обаче остават със съмнения за ефективността от подсъзнателните съобщения и твърдят, че резултатите на Вакари са фалшиви. Последващи изследвания в областта от различни експерти през годините потвърждават твърденията на Викари.

Изследване с холандски доброволци също доказва влиянието на подсъзнателните съобщения. В продължение на дни на доброволци са показвани думите „пиене“ и „жажда“, за да се установи до каква степен ще бъдат повлияни. Половината действително са се чувствали жадни, докато другите – не. Експертите подчертават обаче, че при различните общности са нужни определени условия, за да проработи механизмът изцяло.

Лековерни сте, особено ако сте умни

Много често интелигентни хора биват въвлечени в измами, колкото и противоречиво, и странно да изглежда. Психолозите твърдят, че понякога човек не може да направи нищо друго, освен да повярва в измамата. Реално, колкото по-умен е той, толкова по-лековерен може да бъде в определени ситуации. В тези случаи и егото също е намесено, защото самоуверените хора не смятат, че е възможно да бъдат подведени.

Шрифтът оказва влияние

Всеки човек знае, че съществуват различни видове шрифтове. Едни се използват за сериозни текстове и журнали, а други – за поздравления и създаване на настроение. И си има причина за това. Шрифтът може да окаже огромно влияние върху възприемането на информацията като достоверна или не.

През 2012 година журналистът от „Ню Йорк Таймс“ Ерол Морис прави експеримент в тази посока. Той публикува част от текстове от книга за катаклизмите на Земята с различни шрифтове. Участвалите над 45 500 души са заявили, че възприемат поднесената информация, ако е представена с „по-сериозен“ шрифт. Текстовете, представени с „Comic Sans“ са приети за недостоверни. Психиатърът Дейвид Дънинг обяснява явлението с това, че при сериозна информация мозъкът на човек си представя начина, по който тя трябва да изглежда, за да й повярва.

По-вероятно е човек да извърши престъпление, ако живее в беден квартал
Човек може да бъде повлиян от средата, в която живее, без значение колко е морален. Тази теория се нарича „Счупени прозорци“ и е развита от психолозите Джеймс Уилсън и Джордж Келинг. Според нея мястото на обитание оказва влияние на склонността на човек да извърши престъпление. В среда с престъпност и системни нарушения е два пъти по-вероятно човек да прегреши.

Размерът на чинията оказва влияние на диетата

Явлението се нарича „Илюзия на Делбьоф“ или „Кръгове на Титченър“ и е документирано през 1865 година. Това представлява  оптическа илюзия на възприятието за относителния размер. В какво се състои? Например, разполагате с две порции с еднакъв размер. Едната я сервирате в малка чиния, а другата – в голяма. Хората, които консумират храната от голямата чиния, ще добавят 13% допълнително храна, докато другите ще бъдат сити. Същият пример е аналогичен с напитките. Това се случва, защото мозъкът ни не може да преодолее илюзията за относителния размер на количеството.

Цветовете променят всичко

Дизайнерите смятат, че човек избира цвета на стаята си, базирайки се на това каква емоция иска да му носи тя. Топлите цветове доставят топлина и уют, докато студените цветове носят усещане за хлад и напрежение. Нюансите също имат важна роля, както в обзавеждането на дома, така и в целия ни живот. Някои се определят като весели, а други като мрачни и унили. Освен това, цветовете могат да причинят гореспоменатата „Илюзия на Делбьоф“.

Рекламата работи, дори когато не мислите за нея

Да, рекламата работи – на съзнателно и подсъзнателно ниво. Има редици изследвания в тази посока. Едно от тях, проучване на университета „Джордж Вашингтон“ и Калифорнийския университет в Лос Анджелис, показва интересни резултати. На доброволци са показани два вида реклами – едната, описваща истинските качества на продукта, и други, които го представя в по-добра светлина или няма нищо общо с реалния продукт. Резултатите отчитат много по-ниска активност в мозъка на хората, гледали първата реклама, в сравнение с тези, гледали другите реклами.

Рекламите са много добър инструмент в предлагането, търсенето и консумирането на различни продукти и услуги. Тя работи, дори човек да не мисли за нея и не й обръща внимание. Тя е визия, мелодия, съдържание, което се възприема бързо и се разпознава лесно.

Натискът на околните е силно средство за оказване на влияние

Натискът от околните е изключително ефективен метод за оказване на влияние. Той може да бъде в положителна насока, когато се насърчава развитието на идеи и постигането на нови цели, или отрицателен – когато подтикването е в деградивна посока. Колкото и устойчив да е човек и да се бори срещу подобно влияние, то е трудно да бъде преодоляно. Просто защото подсъзнателно всеки знае, че от него се очаква да направи нещо, за което му е оказано натиск.

източник: lifestyle.framar.bg

Вижте още:

11 техники, с които ще накарате хората да правят това, което желаете

4 дискретни техники за манипулация, които подминаваме

Учени със скандално разкритие: Манипулация в науката заради индустриални интереси

Какво е допаминов глад и какво може да се постигне с него

Mожете да ни подкрепите като купите продукт от нашия магазин ТУК.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.