10 известни забележителности с не толкова известни тайни

Всички знаем основните факти за известните, исторически места. Чували сте ги хиляди пъти, нали? Затова ние изровихме някои странни и неочаквани факти за места, с които всички сме запознати.

Големият сфинкс в Гиза е бил погребан в пясък до рамената поне от 1400г.пр.Хр. и е напълно разкопан чак през 1936г.

През 2017г. учените използват нова сканираща технология, с която откриват огромна, 30-метрова тайна камера в Хеопсовата пирамида. Планират скоро да изпратят вътре миниатюрни роботи, за да научат повече за тайните, които крие.

Фонтанът на падналия ангел в Мадрид, който изобразява статуя на Луцифер, изгонен от Рая, по случайност стои на 666 метра надморска височина.

През 60-те години целият храмов комплекс Абу Симбел е демонтиран и преместен. Първоначално разположен на западния бряг на река Нил, през 1964 – 1968 година при строителството на язовира „Насър“ той е разглобен и преместен на плато, 60 метра по-високо от оригиналното му местоположение, за да не бъде залят от водите на язовира.

Прелестната Слънчева сфера в Ноксвил, символ на Световния панаир от 1982г, не е просто евтин капан за туристи. Стъклените панели на сферата дължат цвета си на слой 24-каратово злато. Цената им по времето, когато са направени е била $1000 на парче.

Местните редовно задигат тухли от Великата китайска стена. Те строят с тях или ги продават на пазара за по няколко долара.

Базиликата Св. Петър в Рим е построена основно благодарение на продажбата на опрощения, с които свещениците са опрощавали греховете на хората в замяна на малко дарение.

Morkadis

След успешна, продължила 10 години реставрация, която да я спаси от срутване, Наклонената кула в Пиза отново е в същата позиция от 1838г и се очаква да остане така поне още 200 години.

Точността на часовника на Биг Бен зависи от купчина британски пенита. За да се коригира времето, върху махалото се поставят пенита, които влияят на дължината на арката му и скоростта на люлеенето му. Със слагането или махането на едно пени се коригира часовника с 0.4 секунди в рамките на деня.

Айфеловата кула се боядисва в три нюанса. За да се противодейства на ефекта от атмосферната перспектива на парижкото небе, кулата се боядисва в по-светло на върха и по-тъмно в основата.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

9 известни забележителности, погледнати под друг ъгъл (снимки)

5 забележителни мистерии от отдалечени и изолирани места

15 забележителни снимки, разкриващи майсторството на природата

11 мистерии около емблематични забележителности и произведения на изкуството

Най-забележителните изоставени имения по света

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.