10 интересни факта за тайния живот на пчелите

pixabay.com

Разказвали сме ви вече за пчелите – те са жизненоважни не просто за земеделието, а за оцеляването на планетата като цяло.

Днес отново ще обърнем внимание на тези симпатични жълто-черни насекоми с 10 неща, които трябва да знаете за живота им.

1. Има над 16 000 вида пчели в света и поне 10% от тях живеят на семейства. Една пчелна колония може да се състои от пчела-майка, 6 000 до 8 000 търтея и до 60 000 работнички. Само за един-единствен полет пчелата майка може да се чифтоса с до 20 търтея, като поради болезнения факт, че гениталиите им остават вътре в нея, те не живеят дълго след акта. Кралицата може да снесе до 1 500 яйца на ден. Така че, да, пчелите действително са много заети.

2. Пчелите могат да посетят до 1 000 цветя на полет. При това всеки такъв тур продължава само около час и събира около 70 милиграма нектар, което означава, че за да съберат 1 кг мед, трябва да минат през около 2 млн. цвята.

3. Пчелите могат да летят с до около 24 км в час, така че за да посетят въпросните 2 млн. цвята, те трябва да пропътуват 145 000 км. С други думи те трябва да обиколят Земята три пъти, за да съберат буркан мед.

pixabay.com

4. Пчелите са родени математици: освен че създават напълно идентични клетки в кошера, в който се събира нектара – те могат да изчисляват разстояния и ъгли и за разлика от немалко хора, нямат никакво съмнение, че Земята има сферична форма.

5. Пчелите се защитават чрез ужилване, в следствие на което „работничките“ умират, защото, когато това се случи, жилото им остава в обекта, което предизвиква смъртта им. Освен това, при проникването си жилото освобождава феромон, който дава сигнал и на другите да жилят. Не изпадайте в паника обаче! За да се стигне до смърт на здрав човек, той трябва да бъде нажилен от хиляди пчели за много кратко време. Разбира се, картинката коренно се променя, ако въпросният човек е алергичен.

6. Смята се, че пчеларството датира от преди около 9 000 години, макар че хората събират мед от диви пчели поне 1 000 години по-рано. Древните египтяни също са отглеждали пчели, но специалните съдове, в които правели това, били опушвани преди да бъде събран медът. Предшествениците на съвременните кошери, от които медът може да бъде събран, без да се унищожава колонията пчели, се появяват през XVIII в. в Европа.

7. В Средновековието пчеларство се е практикувало предимно в манастири и абатства, където правят свещи от восъка и варят пчелна бира – два изключително популярни продукта!

pixabay.com

8. Работата на пчеларите е много различна от сезон на сезон. През пролетта и лятото те наблюдават кошерите и размножаването на пчелите. След това се грижат за събирането на меда, който в последствие се обработва. През есента се подготвят за зимуването на пчелите, а през зимата – подготвят кошерите за следващия сезон.

9. Екстра факт: Африканизираните „медоносни“ пчели са известни също като „пчели-убийци“ и са хибрид между африкански пчели и разнообразни европейски видове. В Западното полукълбо африканизираните пчели произхождат от 26 танзанийски пчели майки, изпуснати случайно от неопитен пчелар през 1957 г.

10. В момента най-голямата грижа на пчеларите е опазването на пчелите. Поради пестицидите, болести и климатичните промени с всеки изминал ден пчелите драстично намаляват. Има държави, например Китай, където на места цветята се опрашват на ръка, тъй като няма пчели.

Morkadis

източник: 10te.bg

Вижте още:

Пчелите се пристрастяват към пестицидите

Запознайте се с Кралицата на пчелите

Науката обяснява: Какво ще стане, ако всички пчели умрат?

Пчелите измират все по-бързо

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.