10 млн. бактерии ни дебнат от кухненската гъба

Противно на широко разпространената заблуда, поредица от съвременни изследвания разкриват, че не тоалетната е най-мръсното място у дома.

Титлата се пада на кухнята, особено на кухненската гъба за миене на съдове, в която средно се съдържат по 10 милиона бактерии.

От тях тръгват редица заразни болести, сред които херпеси, лишеи, алергии и други. Кухнята е тази част от всеки дом, в която обикновено има най-много храна – приготвена и сурова, която служи за изхранване не само на нас, но и на много бактерии. Обикновено там се намира и кошчето за отпадъците. То, както и храната, привлича и мухи, и хлебарки, които внасят допълнителни попълнения към бактериалното население в кухнята.

А кои свойства на гъбата я правят толкова опасна? Все пак това е пособието, с което отстраняваме замърсяванията и повишаваме хигиената. Именно тази роля на кухненската гъбка за съдове, съчетана с характерните ѝ свойства – голяма възможност за попиване на течности и задържане на влага и порест строеж, я превръща в почти съвършен инкубатор за бактерии.

Препоръчва се поставянето ѝ в микровълновата фурна за 1 минута, кисненето ѝ във вряла вода или в сода и оцет и други методи. Макар и да имат временен ефект, след тях остават по-резистентните бактерии, които много бързо отново я колонизират. Най-добре е просто да сменяте гъбата за съдове поне веднъж седмично.

инфо: znanie.eu

Вижте още:

Ново 20: душовете сеели зарази

Метрото на Ню Йорк бъка от опасни бактерии на чума и антракс

Тайната на чревните бактерии: те произвеждат електричество

Ужасяващи факти, които ще променят представата ви за хигиена

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.