10 начина да подобрим социалните си умения

вечеря

Социалните умения са много важни за всеки един от нас, тъй като спомагат за намирането на работа, партньор в живота, приятели и какво ли още не. Голяма част от хората, изпитващи тревожност, усещат социализацията като тежка и трудна задача, въпреки прекрасните качества, които имат.

Преодоляването на притесненията може да подобри социалните ни умения и живота, като увеличи удовлетворението от контактите и самочувствието ни. Ето защо днес ви представяме 10 съвета за как да подобрим социалните си умения.

1. Промяна на приоритетите

Докато отбягваме разговорите с непознати, няма как да подобрим уменията си за комуникация. Превръщането на социалните ни умения в приоритет ясно ще ни насърчи да започнем работа по тяхното развиване. Излезте от комфортната си зона. Отпуснете се и говорете със всеки за това, което ви интересува. Промяната в мисленето е една от най-важните крачки.

2. Намиране на пример

Избираме обект на наблюдение с добре развити социални умения. Винаги има роднина или близък приятел, които се справя чудесно в комуникацията с другите. Имитирайте добрите навици, докато се опитвате да игнорирате лошите. Постепенно имитацията ще се превърне в начин на живот и увереност в личното умение.

3. „Да започнем от малкото“

Ако разговорите с други хора са проблемни, започнете с мънички такива. Например благодарейки на служителя в магазина или с комплимент към някой слабо познат съсед. За да подобрим социалните си умения, не е нужно да водим дълъг и дълбокомислен диалог с напълно непознат. Добивайки увереност в себе си чрез малки стъпки, ние ще станем по-умели в контактуването.

4. Тренировка

Както всяко друго умение, социалното също има нужда от тренинг. Началото винаги е трудно, притеснително и смущаващо, но това не бива да ви отказва. Може да стартирате общуване с непознати в компанията на някой близък, така ще се чувствате по-комфортно. Можете да полагате старание всяка седмица да провеждате разговор с поне един нов човек. Така кръга ще се разшири, а увереността – ще се увеличи.

5. Общуване с други хора, борещи се с тревожност

Контактуването с други, страдащи от тревожност хора, дава успокоение. Усещането, че не си сам и изолиран, че още хора имат същите трудности, ще смъкне нивото на безпокойство. Съветите и споделеният опит могат също да бъдат полезни за изготвяне на работещи стратегии при общуването.

6. Наблюдавайте реакциите на околните

Не е нужно да опитваме да анализираме всичко (така ще повишим тревожността). Но трябва да сверяваме личната си преценка за любими стратегии при контактуване с реакцията отсреща. Така ще разберете какво работи успешно и какво не.

Morkadis

7. Не се отказвайте, ако сгрешите!

Всеки прави грешки. Това, че общуването с някого не е потръгнало, не е трагедия и не трябва да се приема като такава. Нужно е да спрете да обмисляте с часове грешката и да продължите напред. Хората няма да осъдят поведението ви.

8. Маниерите са важни

Може да сте добре възпитани, но от притеснение да не съумявате да показвате привлекателни обноски. Например непохватността се появява именно, когато се притесним. Затова отпуснете се, дишайте дълбоко и демонстрирайте добър етикет. Това се харесва от всеки.

9. Външен вид

Външния вид, като част от етикета, е изключително важен при общуването между двама или повече души. Забелязали ли сте колко по-приветливи са хората, когато срещу тях стои добре поддържано лице? Затова е необходимо да следим визията си, защото колкото човек е по-поддържан, толкова е по-самоуверен.

10. Гледайте новини, четете и се интересувайте от случващото се

Знаейки какво се случва в света, ще можем да се включим в разговор, без да се усещаме не на място. Ще изглеждаме добре осведомени и ще имаме достъпна тема за диалог. Освен това, хората, които уместно се включват в разговори, съумяват да анализират ситуации и да правят изводи, печелят вниманието и доверието на събеседниците си.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

10 причини защо приятелите ни намаляват с годините

Коя личност сте вие според теорията на Юнг

10 странни, но сигурни признака, че сте интелигентен човек

12 психологически трика, които ще ви помогнат в общуването

Ако смятате, че останалите хората имат повече приятели от вас, вероятно грешите

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.