10 скулптури, които едновременно плашат и очароват

Скулптурата е един от най-хубавите видове художествено изкуство, което очарова и кара хората да мислят за красотата и крехкостта на нашия свят от древни времена.

Днес събрахме 10 прекрасни творения на скулптори от цял свят, от които няма да можете да откъснете поглед. Ние не успяхме.

1. „Синият мустанг“, Денвър, САЩ

1

Заради смущаващия външен вид, „Синият мустанг“ е наречена „Blucifer“. Статуята е наистина опасна. Конят на ада е убил своя създател Луис Хименес – по време на транспортирането главата пада върху скулптора и прекъсва бедрената му артерия.

2. „Истината“, Илфракомб, Великобритания

2

20-метровата статуя на бременна жена на Деймиън Хърст украсява крайбрежния английски курорт. Ако погледнете статуята отляво, в нея, освен голотата, няма нищо необичайно. Но дясната страна на статуята е направена така, че да виждате детето в утробата, вътрешните ѝ органи и оголените мускули.

3. Скулптурен парк „Пътят на Виктория“, Уиклоу, Ирландия

3

Идеята за създаването на парка идва от Виктор Ланхелд след като се завърнал от Индия, където се занимавал с духовни търсения. Според плана му всички тези ужасяващи скулптури трябва да накарат един човек да мисли за живота и истинската си съдба.

4. „Бебета“, Прага, Чехия

4

Скулптурите на Дейвид Черни, изобразяващи гигантски бебета без лица, не само „полазиха“ по телевизионната кула в Прага, но и украсиха (или „изплашиха“) столичния парк Kampa.

5. „Пелерината на съвестта“, Залцбург, Австрия

Morkadis

5

Скулптурата, олицетворяваща образа на командира, който убива Дон Хуан, е разположена на южния вход на катедралата в Залцбург. Трябва да се отбележи, че тя има много „близнаци“, инсталирани в различни европейски градове.

6. „Обърнатият кон“, Прага, Чехия

6

Отново творение на Дейвид Черни – този път скулптура, замислена като пародия на статуята на Св. Валенса стои в центъра на Прага. Първоначално паметникът е поставен на същия квадрат като оригинала, но по-късно го преместват на тавана на търговската аркада „Люцерн“.

7. „Висящото момче“, Гент, Белгия

7

За съжаление все още не се знае кой е авторът на тази мрачна и много необичайна скулптура, която виси на стена на една от къщите в града. Това я прави още по-загадъчна и плашеща.

8. Скулптура от гробището Сталиено, Генуа, Италия

8

Гробището съществува от средата на 19 век. Първото погребение в него е направено през 1851 година. Сталиено е широко известно с многобройните скулптури, които са инсталирани на територията му.

9. „Свети Вертоломей“, Милано, Италия

9

Ако погледнете статуята на Свети Вартоломей отдалеч, няма нищо необичайно в нея. Но ако се приближите, става ясно, че наметалото на голото тяло не е дреха, а неговата собствена кожа.

10. „Целувката на смъртта“, Барселона, Испания

10

Скулптурата е монтирана на гроба на млад мъж, починал през 30-те години на миналия век. Авторството ѝ все още е спорно. Според една от легендите скулптурата вдъхновява Ингмар Бергман за филма „Седмият печат“.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

14 туристически дестинации, от които ще ви побият тръпки

Тези скулптури просто се присмиват на гравитацията

Невероятни скулптури на върха на моливи

20 от най-зловещите и мистериозни места на Земята

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.