10 случайни открития

pixabay.com

Както знаем, научните открития и изобретенията са плод на дългогодишен упорит труд на редица учени и изследователи, които усърдно работят в конкретна насока.

Но има открития, които са дошли неочаквано, като страничен ефект или неподозиран резултат от изследванията, които се прилагат в напълно различна посока.

В нашето ежедневие трайно място са заели и често използваме такива случайни изобретения и ето пример за 10 от тях.

1. Нечупливото стъкло

В автомобилната индустрия и строителството широко се използва удароустойчивото стъкло. Днес то е навсякъде, но когато френският учен Едуард Бенедикт през 1903 г. случайно изтървал на пода празна стъклена колба, а тя не се счупила, той бил много изненадан. Както се оказало, преди това колбата е съдържала разтвор на колодий, който се е изпарил. Стената на стъкления съд обаче се била покрила с тънък слой от него.

Бенедикт вижда реална полза от изобретението си, което може да спасява човешки живот, но автомобилните производителите го смятат за прекалено скъпо, за да го да се внедрят в колите. За първи път през 1944 г. шведската компания Vоlvо го използва в своите автомобили.

2. Вулканизиран каучук

През 1839 г. американецът Чарлз Гудиър (1800-1860) работи във фабрика за гума в Масачузетс и неволно изпуска каучук върху горещ плот, където той се смесва със сяра. Противно на очакванията, каучукът не се разтапя, а напротив, овъглява се като кожа.

След многобройни тестове Гудиър намира оптимален режим за втвърдяване: той смесва каучук, сяра и олово на прах. Тази смес се загрява до определена температура, като в резултат се получава гума, която не променя свойствата си под влиянието на слънчева топлина или студ. Но нейната най-необичайната особеност е еластичността.

3. Тефлон

pixabay.com

Д-р Рой Дж. Планкет работел в една от лабораториите на химическата компания DuPont в Ню Джърси. По това време той изучава свойствата на фреоните. Веднъж, след като замразил тетрафлуороетилен при силно налягане, получил восъкобразен бял прах, който по-късно демонстрира удивителни свойства. Тестовете показат, че веществото е устойчиво на корозия и има по-добра стабилност при висока температура. Компанията DuPont го патентова през 1941 и регистрира търговската марка Teflon през 1944.

4. Микровълнова фурна

Morkadis

Американският инженер Пърси Спенсър забелязва способността на свръхвисокочестотното излъчване да нагрява продукти и патентова микровълновата фурна. В момента на изобретението Спенсър работи в компанията Rауthеоn, занимаваща се с производството на оборудване за радари.

Според градската легенда, когато Спенсър прави експерименти с поредния магнетрон, забелязва, че парче шоколад в джоба му се е разтопило. Според друга версия той забелязва, че се е нагрял сандвичът, сложен върху включения магнетрон. Възможно е причината за изобретението да е просто опарване, но от търговски съображения трябвало да се пази имиджът на уреда.

5. Пейсмейкър

Уилсън Грейтбач е направил класическа грешка – изважда от кутията не това, което трябва. Но по този начин изобретява устройство, което спасява живота на милиони хора. През 1956 г. Грейбатч работи върху създаването на устройство за записване на сърдечния ритъм на животните в Университета в Бъфало.

Той вади от масата резистор с грешен размер и го свързва към веригата. Когато ученият включва прибора, чува ритмичен звук, който прилича на ритъма при биенето на човешкото сърце. Днес повече от половин милион кардиостимулатори – пейсмейкъри се имплантират в света всяка година.

6. LЅD

Швейцарският учен Алберт Хофман първи синтезира съединението на лизергиновата киселина през 1938 г., но не е установил неговите психофармакологични ефекти. Докато пет години по-късно, той случайно използва веществото. Приетият от него наркотик започва да действа, когато кара колелото си към вкъщи. Този ден – 19 април, по-късно е обезсмъртен от любителите на наркотици. Наричат го Деня на велосипедите.

7. Захарин

През 1879 г. Константин Фалберг работи в Университета „Джон Хопкинс“ под ръководството на професор Айра Рийсен. Те изучавали производните на битум (каменовъглени катрани). В процес на работата било синтезирано много сладко вещество, на което по-късно Фалберг дава името „захарин“.

През 1879 г. той заедно с Айра Рийсен публикуват в германско списание статия за новото научно откритие, а разширената статия на английски излиза през 1880 г. 4 години по-късно Фалберг на практика си присвоява откритието. Той получава патент за изобретението и самостоятелно организира масовото производство на захарин в Германия.

8. Виагра

Първоначално препаратът Виагра е бил предназначен за лечение на високо кръвно налягане. По време на клиничните изпитвания обаче мъжете, които са използвали лекарството, съобщават на лекарите за еднотипни странични ефекти от употребата му – продължителна и повишена ерекция.

И ако за първоначалната си цел Виагра се оказва почти неефективна, лекарите успешно прехвърлят фокуса на предписването на това лекарство към мъже, страдащи от еректилна дисфункция.

9. Вазелин

Името „Вазелин“ е патентовано в САЩ като търговска марка на 14 май 1878 г. Известното на всички козметично и лечебно средство е изобретил и патентовал английският химик Робърт Чезбро, емигрирал в Америка. За това изобретение ученият е „подпомогнат“ от работниците от петролната промишленост.

Когато през 1859 г. започва петролният бум, Чезбро контактува с петролни компании и се заинтересова от лепкавия нефтопродукт – парафинена маса, която излизала от пробивните сонди и запушвала помпите. Той забелязал, че работниците непрекъснато използват това вещество при изгаряния, порязвания и като успешно средство за по-бързо излекуване на раните.

Ученият започва да експериментира и изолира от парафинената маса полезни съставки. С полученото вещество той намазва многобройните си изгаряния и белези, получени по време на експериментите. Ефектът бил поразителен – раните заздравявали доста по-бързо и безболезнено. Чезбро продължава да подобрява качествата на веществото, като го изпробвал върху себе.

10. Хинин

Твърди се, че полезните свойства на хинина са открити от някакъв човек, страдащ от треска, който се е озовал в гората. Пил вода от корените на хининово дърво. Водата имала горчив вкус, но той продължил да пие и се почувствал по-добре. Когато се възстановява, той се прибира у дома и разказва историята за лечебните свойства на дървото.

източник: 10te.bg

Вижте още:

Изумителни открития в задните дворове на случайни хора

Ето какво казват вашите случайни драсканици

Числата от рождената дата не са случайни! Вижте скритата магическа дарба, която дават на всеки!

Защо съвпаденията може би не са случайни

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.