10-те най-странни религии

религия

Ако до днес сте смятали, че за наличието на религия е редно да има едно или няколко божества, почитани от последователите на конкретното вярване, то тогава навярно възпяването на въображаемото спагетено чудовище и персонажите на Междузвездни войни ще ви се стори малко нетипично. Пригответе се добре, защото ще ви разкажем за 10-те най-странни религии, изповядвани по света!

1. Църквата на летящото спагетено чудовище

Да, става въпрос за спагети и да, това е истинска религия с множество последователи, наричащи себе си „Pastafarians“. Изповядващите вероучението на спагетеното чудовище се смятат за „най-готините хора в света“, въпреки че хиляди все още не проумяват как това илюзорно същество може да бъде издигнато в култ.

2. Дискордианизъм

Религията, позната под името „дискордианизъм“, е популяризирана от романа на Робърт Антон Уилсън – „Илюминатите“. Последователите ѝ сляпо вярват в хауса на заобикалящия ни свят и силно подкрепят тезата, че редът всъщност е само илюзия.

3. Raelism

Следващата странна религия в нашия списък носи името на бившия състезател Клод Ворилон, познат още като Раел. Просветлението на водача на вярването идва, когато извънземни го отвличат и го завеждат на планетата Елохим. Там, в компанията на Исус, Конфуций и Буда, младият Раел разбрал, че през 2025 година извънземните ще посетят Ерусалим. Изводите от приключението му оставяме изцяло на вас…

4. Happy Science

Религията Happy Science изповядва вярванията на Рюхо Окава, който почита четирите посоки – любов, мъдрост, напредък и самоанализ. Висшето духовно същество, пред което религията се прекланя се нарича El Cantare.

5. Църквата на всички светове

Основаната през 1962 година религия, посветена на църквата на всички светове, изповядва толкова странни същества, че фактът, че феите са едни от тях едва ли ще ви изненада. Добавете към тях древногръцки богове и магически училища, вдъхновени от Хогуъртс, и ще получите вярванията на тази религия.

6. Pana Wave

През 1997 година в Токио Юко Чино създава своя собствена религия, наречена Pana Wave. В центъра на неговите вярвания стои вредата от електромагнитните вълни, които влияят катастрофално на околната среда и причиняват измененията на климата. От 90-те години на миналия век, членовете на Pana Wave започнаха да се обличат в бяло, за да се предпазят от вредните лъчи.

7. Temple of the True Inner Light

Morkadis

Домакинът на религията Temple of the True Inner Light е самият Манхатън, а вярванията им далеч няма да ви изненадат. Според тях най-възвишената сила са опиатите, наред с останалите наркотични вещества като марихуана и LSD. Вероятно срещите на последователите на религията са далеч по-забавни и ползотворни, отколкото си представяме.

8. Thee Temple ov Psychick Youth

Не се притеснявайте от правописа – името на следващата странна религия и нас ни изненада, но всъщност е изписано правилно. Thee Temple ov Psychick Youth е създадена през далечната 1985 година, но продължава своето съществуване едва до 2008 година. Вярването на последователите ѝ се въртяло около магическите аспекти на човешкото съзнание и невинната сексуалност на хората.

9. The Church of the SubGenius

Друга пародийна религия – The Church of the SubGenius е следващият ни представител в списъка на 10-те най-странни религии в света. Популярната сред пушещите трева колежани религия се слави с вярванията си, засягащи свободата, независимостта и оригиналното мислене. Религията започва „дейността“ си още от 1950 година и до днес привлича своите последователи.

10. Jediism

Оказва се, че поредицата „Star Wars“ е повлияла разбиранията за живота на някои зрители доста повече, отколкото на други! Запалените фенове на „Междузвездни войни“ сформират своята религия, която можем да преведем като „Джедаизъм“. За съжаление обаче не всички харесват джедаите, защото през 2008 година двама души, изповядващи джедаизма, бяха нападнати от недобронамерен мъж, маскиран като Дарт Вейдър.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.