12 разлики между позитивната и негативната гледна точка за живота

Нагласата представлява начинът, по който гледаме на нещата около нас и на живота като цяло. Именно по тази причина тя се разглежда като „контролен център“ на нашия живот. Важно е да се знае, че между нагласите и личностните черти има съществена разлика —  нагласите подлежат на промяна (в зависимост от конкретните обстоятелства), докато личностните черти са постоянни и устойчиви.

Казано по друг начин, нагласите са заучено поведение, което е изцяло под контрола ни. Това означава, че можем да ги приемем и като избор, който звучи така: „Вземам решение да постигна положителна умствена нагласа към всичко, което правя.“, а също и така: „Избирам да поддържам положителна нагласа, за да преодолявам препятствията, като например справянето с неуспешен старт на дадена дейност (започнах лошо, но ще приключа идеално!) или лошо стечение на обстоятелствата (всичко ще се нареди!).“.

Далеч не всички хора обаче знаят как да поддържат своята позитивна нагласа всеки ден, как да успяват да виждат доброто във всяка една ситуация. По тази причина психолози са съставили списък със съществените разлики между позитивните и негативните хора, както и техните отличителни черти.

12 разлики между позитивната и негативната гледна точка за живота

Позитивните хора са готови за нови приключения и преживявания. Негативните се страхуват от промяната.

Позитивните хора казват: „Браво, ти си истински професионалист!“. Негативните си мислят: „Няма смисъл да хваля някого за нещо, което и без това той трябва да свърши.“.

Позитивните хора започват разговора с: „Как си? Много се надявам при теб всичко да е наред!“… Негативните казват: „Аз ще…“ и говорят непрекъснато за себе си.

Позитивните хора се грижат за хората около себе си и са готови винаги да окажат помощ и подкрепа. Негативните са убедени, че са центърът на вселената.

Позитивните хора не бягат от отговорност за собствения си провал. Негативните обвиняват другите за собствените си грешки.

Позитивните хора се извиняват за грешките си и за всяко неудобство, което причиняват. Негативните хора не се извиняват, дори когато са наясно, че са виновни.

Позитивните хора се стараят да не нараняват чувствата на другите. Негативните се интересуват само от себе си и от собствените си облаги.

Позитивните хора искат останалите да успяват, негативните тайно се надяват другите да се провалят.

Позитивните хора участват във всякакви конструктивни дискусии. Негативните мразят да бъдат критикувани.

Позитивните хора се стремят да научават нови неща. Негативните са убедени, че знаят всичко.

Morkadis

Позитивните хора казват: „Горе главата, успокой се, с теб съм.“, негативните казват: „Ще го превъзмогнеш, поплачи си, нещата ще се оправят.“

Позитивните хора казват: „Трябва да променя нещо. Няма да продължавам да живея така. Негативните казват: „Нищо не може да се направи по въпроса. Такава е съдбата ми“.

За финал, ви предлагаме и няколко ценни цитата, които изтъкват важността на това да живеем с положителна умствена нагласа:

1. „Отношението е нещо малко с много голямо значение.“  –  Уинстън Чърчил

2. „Нашето поведение в началото на трудна задача повече от всичко друго ще повлияе на нейния успешен резултат.“  –  Уилям Джеймс

3. „Винаги съм вярвал, че можете да мислите положително точно толкова добре, колкото ви се отдава да мислите негативно.“  –  Рей Робинсън

4. „Способността е това, което можеш да направиш. Мотивацията определя какво правиш. Нагласата определя колко добре ще го направиш.“  – Лу Холц

5. „Не можете да контролирате какво се случва с вас, но можете да контролирате отношението си към това, което се случва с вас, и по този начин вие ще овладеете промените, вместо да им позволите да ви овладеят.“  –  Брайън Трейси

6. „Песимист е този, който затруднява възможностите си, оптимистът е този, който превръща трудностите във възможности.“  –  Хари Труман

7. „За успеха нагласата е също толкова важна, колкото и способностите.“  –  Хари Ф. Банкс

8. „Нищо не може да попречи на човека с правилната умствена нагласа да постигне целта си; не съществува нищо на Земята, което е в състояние да помогне на човек с погрешна нагласа.“  –  Томас Джеферсън

9. „Осъзнайте, че всеки може да има великолепно отношение от време на време или понякога, но е трудно да се държите великолепно през цялото време.“  –  Боб Ролтала

10. „Постигането на мечтите ни започва с вярата.“  – Неизвестен автор

източник: psychology.framar.bg

Вижте още:

10 неща, които незабавно трябва да премахнем от живота си

Енергията на другите хора ви влияе? Ето как да се предпазите!

Живейте сега, обичайте истински и се научете да давате

7 вдъхновяващи цитата, които ще променят гледната ви точка за света и живота

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.