1793: Как терорът във Франция довежда до Удавянията в Нант

Над 4000 мъже, жени и невинни деца са удавени във водите на р. Лоара по особено мъчителен начин

Френска революция между 1789 и 1799 г. слага край на монархията и довежда до промяна на ролята на църквата в държавата и отмяна на феодалните, аристократически и църковни привилегии.

Кървавата революция продължава години и дава поле за осъществяването на редица престъпления срещу човечеството, като в пика си тя остава по-известна в историята като Царство на терора.

По времето на Царството на терора между юни 1793 г. и края на юли 1794 г. във Франция са произнесени официално над 16 000 смъртни присъди. Общият брой на жертвите обаче е много по-голям, ако се вземат предвид и загиналите в затворите и гражданската война.

Една от най-трагичните масови екзекуции от този период e Удавянията в Нант

Френският революционер Жан-Баптист Карие е изпратен от френското правителство в Нант, за да пречупи всички, които се противопоставят на революцията, било то симпатизанти на аристокрацията или на кралските особи.

Неговата задача била да подсигури подкрепата на населението в региона. Какъв по-добър начин от метода за всяване на страх – всеки, който бил заподозрян в съпротива, се изправял пред съд и при нужда бил екзекутиран.

Според исторически източници Карие подсигурява смъртта на поне 13 000 души, много от които невинни жени и деца, просто попаднали в полето на подозренията му. 4000 от тях са безмилостно удавени в Нант, оставяйки кървав белег в историята на града.

Терорът на Карие започва през март 1793 г.

Той създава революционен трибунал – съдебен орган, занимаващ се с присъдите на заподозрените в съпротива. Обичайно признатите за виновни били осъждани или на разстрел, или на гилотина.

Поради големия успех на трибунала му, правителството изпраща Карие в Нант през октомври същата година, за да укроти народа и там, давайки му властта да проведе масова екзекуция.

В Нант той събира бунтовниците  – доказани и просто заподозрени, и ги хвърля в затвора. Когато храната започва да не достига, революционерът-екзекутор разпорежда затворниците да бъдат застреляни или обезглавени.

С времето обаче той става по-изобретателен в бруталността си

и открива начин да се отърве от повече бунтовници с по-малко усилия – като ги удави.

Morkadis

„Стари мъже, бременни жени и деца бяха удавени като равни. Качваха ги на борда на лихтерите, които бяха обли, за да не могат затворниците да скочат от тях, ако се развържат. На дъното имаше тапи и когато се издърпат, лихтерът потъваше и всички в него се удавяха.“, свидетелстват исторически записки.

Тези „лихтери“ били специално конструирани лодки за удавяне на осъдените. Затворниците били събличани чисто голи и завързвани един за друг и за лодката. Често хората на Карие ги оставяли да повисят голи около час, след това ги удряли с тежък предмет, за да изпаднат в несвят, и тогава избутвали лодката във водите на р. Лоара, където осъдените да посрещнат смъртта си.

„Национален баптизъм“,

наричат масовата екзекуция и останалите смъртни присъди Карие и хората му. Те виждат терора като необходимост.

Първоначално удавянията са осъществявани само през нощта, но след това Карие решава, че може би на дневна светлина процесът би имал по-голям ефект върху психиката на останалите.

Много от жените били изнасилвани преди да бъдат качени на лодката. Смята се, че самият Карие също е участвал в тези зверства.

Според очевидците с времето удавянето се е превърнало в най-милостивата смърт.

През 1794 г. Комитетът по обществена сигурност прекратява терора.

През февруари заради зверствата в Нант Карие е привикан в Париж и е осъден на смърт с гилотина.

И въпреки че през декември същата година е обезглавен, много от хората смятат, че присъдата му е твърде лека за човек, осигурил екзекуцията на около 13 000 души и ръководил удавянията по особено мъчителен начин на 4000 от тях, сред които бременни жени, деца и възрастни хора.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

7 исторически събития, които са станали по едно и също време

Любопитни факти за гилотината

Най-жестоките и безмилостни жени в руската история

Най-големият масов убиец в историята

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.