4 съвременни неща, които всъщност са изобретени доста отдавна

Ако разгледате времевата линия на научния напредък, изглежда сякаш всяко нещо, което използваме в ежедневието си, е изобретено в самия й край. Модерното общество е измислило всичко, а преди това хората сякаш са били маймуни, криещи се по дупките. Работата е там обаче, че някои привидно модерни неща всъщност съществуват от много отдавна.

4. Огнестрелните оръжия са направо древни

1

Използването на възпламеняващи се оръжия води началото си поне от 10-и век в Китай. Точно така – китайците са стреляли един по друг много преди западния календар да стигне четирицифрена година. Никой не знае как точно тази мода е преминала на Запад от Китай, но през 14-и век огнестрелните оръжия вече се използвали масово в Европа.

Но защо тогава картините и средновековието не ни показват рицари, хванали пушка в едната ръка? Оказва се, че използването на барут в битка не е било много ефективно, затова били нужни стотици години, докато огнестрелните оръжия изместят останалите.

3. Първият тъчскрийн е от 60-те години

2

Не толкова отдавна, идеята човек да си взаимодейства с машина чрез някакъв магически, чувствителен на допир екран, била част от научната фантастика. Това е било преди около 60 години.

По онова време британецът И. А. Джонсън работил усърдно върху първия сензорен тъчскрийн. Не забравяйте, че говорим за ера, когато идеята за ТВ дистанционно е била да викаш на детето, докато не стане да смени канала на някои от другите четири.

Джонсън усъвършенствал своя тъчскрийн между 1965 и 1967г, а през 1968г публикувал пълното описание на технологията за използването й в авиацията. Това не било просто теория или единичен прототип  – неговите тъчскрийн екрани били използвани десетки години в авиацията на Великобритания. Моделът PLATO IV от 1972г пък позволявал на студенти от Илинойския университет да решават тестовете си на тъчскрийн.

2. Козметичните операции на носа са популяризирани от еврейски мъже преди повече от век

3

Един от най-ранните скулптoри на лицето бил брилянтен хирург в древна Индия, който възстановявал отрязаните носове на осъдените прелюбодейци. Неговите операции обаче били от медицинска необходимост. Практиката на козметичните операции на носа вероятно идва от Холивуд, нали?

Не. Всъщност това е станало модерно през 19-и век в Европа. Причината? Еврейските бизнесмени.

За да обясним феномена ще трябва да разгледаме по-отблизо случващото се в Европа по онова време. Първо, в ерата на Просвещението било прието, че всички граждани трябва да имат равни права по закон. Това било последвано от Френската революция, която сложила край на потисничеството на масите хора от страна на властта (като били прерязани доста гърла). Междувременно, еврейските интелектуалци подкарали нещата със своето движение за права и свободи – еврейската еманципация. Това означавало, че историческите ограничения, налагани на еврейските граждани из цяла Европа постепенно започнали да отпадат. От хора, които били прогонени от земите си и принуждавани да живеят в гета, евреите най-после можели да бъдат пълноправни членове на обществото.

Morkadis

Еврейските мъже били въодушевени, че ще могат да получат работа в сектори, където това преди не било възможно, но понеже реформите не изключват непременно расизма, те решили, че шансовете им ще са по-големи, ако заприличат на своите нееврейски конкуренти.

За съжаление не грешали. Всички тези промени изобщо не се харесали на повечето европейци. Те били готови да приемат евреите за равни на теория – поне докато тази теория не се превърнала в реалност. Онези, които не искали да приемат промяната, изведнъж били заобиколени от безброй евреи, които говорили езика им, движели се в техните социални кръгове и се обличали и изглеждали като тях.

1. Цветните снимки са изобретени през 60-те години… на 19-и век

Черно-бялата медия е била толкова масово навлязла толкова дълго време, че някои от по-старите телевизионни зрители все още сънуват монохромно. Това не било идеално, но улавянето на света във всичките му цветове сякаш било нещо немислимо и непостижими до неотдавна. Но ето това е цветна снимка, направена от Джеймс Кларк Максуел през 1861г:

4

Това не е изкуствено оцветена снимка от някой интернет ентусиаст. „Tartan Ribbon“ е първата цветна снимка в историята и е композиция от три отделни снимки, заснети с червен, зелен и син филтър. 20 години по-късно, докато изучавал феномена на светлинната интерференция, френският физик Габриел Липман направил тези цветни снимки и си спечелил Нобелова награда за физика:

5

През 20-и век фотографът Сергей Прокудин-Горски тръгнал на фото обиколка из Руската империя по повеля на цар Николай II. Той използвал вече усъвършенстваната техника на Максуел и това са резултатите:

6

Това горе е снимка на Русия, направена три години преди началото на Първата световна война. Това пък е портрет на група еврейски деца на училище:

7

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още: 

ИЗОБРЕТАТЕЛИ, УБИТИ ОТ СВОИТЕ ИЗОБРЕТЕНИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.