5 признака, че колегата ни е психопат

pixabay.com

В киното серийните убийци и страховитите психопати често са изобразявани като раздразнителни аутсайдери, но това далеч не отговаря на истинските им характеристики и допринася за всеобщото объркване, съществуващо в социума.

Истината е, че психопатите, социопатите и антисоциалните личности се срещат много по-често от серийните убийци например (при които се наблюдава сериозна комбинация от диагностични фактори, произхождащи от множество психични отклонения, включително антисоциална личност, нарцисизъм и различни форми на парафилия (воайорство, ексхибиционизъм, садизъм и др.) Статистически погледнато обаче психопатът почти никога не е сериен убиец.

Каква е вероятността да работите с психопат?

Въпреки че е трудно е да се определи точният процент на хората с психопатични черти в общата популация, можем да си представим общата картина, благодарение на изследванията в тази област. Счита се, че около 15% от мъжете в затвора отговарят на психопатичния диагностичен критерий. Тази статистика илюстрира докъде в живота може да ви доведе подобно отклонение, особено ако нямате мрежа от близки, които да окажат подкрепа и да се намесят при най-ранни признаци на нарушения в поведението.

Изследване на списание „Behavioral Sciences & the Law“ установява, че 3% от бизнес лидерите са в рамките на диапазона за психопатия. Обратно – честотата на индивидите в общата популация с психопатични черти (т.е. имат отделни психопатични тенденции) се движи около 1%.

Какво представлява психопатът

Диагностичните определения – психопатия, социопатия, антисоциално разстройство на личността са част от медицински списъци, целящи да обобщят поведенчески модели. Диагностицирането на тези състояния най-често се случва в началото на двадесетте години от човешкия живот. Поради положителните социални качества, които психопатите понякога притежават, често околните е трудно да ги разпознаят като такива.

Вижте няколко признака, които ще ви помогнат да разпознаете личностите с психопатични тенденции:

Търсят тръпката

Психопатите изглежда търсят дейности, които имат елемент на физическа опасност или съдържат риск да бъдат уловени, докато правят нещо незаконно или злонамерено. Тъй като имат ниски нива на загриженост за собствената си безопасност или безопасността на другите, те се опитват да убедят хората около тях също да предприемат рисковано поведение. В някои случаи това може да изглежда забавно, докато стане ясно, че надхвърля рамките на приемливото. Например, „скучно ми е, нека видим докъде ще стигнем по тъмното платно, без да включваме фарове“. Не всички психопати извършват незаконни деяния, но може да са много добри в това да накарат другите да ги придружават в рискови и нетрадиционни начинания.

Повърхностно очарование

Не е необичайно психопатите да се харесат на околните, особено в началото на отношенията им. Те често проектират образ, който е очарователен и привлекателен. Разговорите могат да включват повишени нива на повърхностно омайване, прекрасно бъбрене и фантастични истории. Очарованието изчезва, когато другите осъзнават, че има много малко дълбочина зад внимателно управляваното поведение на повърхността.

Липса на съвест

Гласът в главата ви, подканващ ви да върнете портфейла, който сте намерили на улицата, на законния му собственик, е много по-тих при психопатите. Способността да изпитват съпричастност, вина, разкаяние, съчувствие и съжаление при тях е силно занижена. Тези емоционални дефицити могат да бъдат първият забележим знак, който другите наблюдават. Психопатът изключително трудно поема отговорност, много по-често обвинява другите. В някои случаи може да демонстрира състрадание или да имитира емоционално съпреживяване на проблеми, но не съществува истинско чувство зад думите на утеха и загриженост, което кара експертите да заключават, че „тези хора знаят текста, но не чуват музиката“.

Morkadis

Нарцистичност

Арогантността е черта, която изглежда се появява отново и отново при психопатите. Те може да не отговарят на диагностичните критерии за клиничен нарцисизъм, но показват поведение, което граничи с арогантността дори в ситуации, когато не е оправдано. „Въпреки, че никога преди не съм правил това, аз съм сигурен, че никой не може да го направи по-добре от мен“, заявяват ведро. Налице е чувство за превъзходство и конкурентоспособност, което мотивира поведението и става движещата сила за постигането на власт, слава и определен социален статус. В някои случаи психопатите изкривяват възприятията си за своя потенциал и срещат проблеми да видят себе си и таланта си, така както другите го правят. Този тип грандомански мисли карат психопатите да вярват, че нормалните закони и правила не важат за тях, особено ако са тръгнали „към върха“.

Манипулативност

Психопатите са очаровани от манипулирането на другите и често лъжат и мамят само за да получат емоционален отговор. Може да не спечелят нищо осезаемо от този вид манипулация, но просто им е трудно да контролират импулса си. Психологическият пакет от манипулации включва ласкателни и вменяващи вина изказвания.

Това, което правят, е да се възползват от чувството ви за съпричастност, като ви принуждават да се откажете от плановете си, за да сте част от техните. Тази фина, но ефективна форма на манипулация може да е трудна за разпознаване и потвърждаване. Как да обвините колега и приятел, че ви лъже, когато на пръв поглед изглежда сякаш се опитва да е полезен? Най-доброто, което може да направите, е да държите очите си отворени за модели на поведение, наподобяващи изброените.

източник: psychology.framar.bg

Вижте още:

Какво казват социопатите, психопатите и нарцисистите, за да те вкарат в капана

7 признака, че имате вземане-даване с психопат

Какво им липсва на психопатите?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.