5-те най-нашумели мафии в света

Снимка: iskamdaznam.com

Камората

Камората е една от първите разбойнически общности в Италия. Споменава се най-напред през XVIII век.

Групировката се появява в Неапол и, колкото и да е странно, вече няколко века не променя седалището си въпреки, че нейните представители са се разпръснали по целия свят.

За разлика от сицилианската мафия „Коза Ностра“, която винаги „се интересува“ от политиката, за Камората е много по-важно финансовото благополучие. Тя печели пари, продавайки кокаин и чрез събиране на… боклука! В Италия не успяват да се справят с бандитите, въпреки разследванията, хайките и всевъзможни други мерки. Обаче в САЩ почти са се отървали от този клон на италианската мафия… тук ключовата дума обаче е „почти“.

„Бамбуковият съюз“

Една от най-влиятелните бандитски групировки в Тайван. Действа както на самия остров, така и в континентален Китай. Има влияние в Азия, Европа и Америка. Някои предполагат, че представители на този престъпен клан се намират дори в Северна Корея, където лично Ким Чен-ун им предоставя „политически чадър“. Членовете на „Бамбуковия съюз“ печелят чрез поръчкови убийства, събиране на дългове и хазартен бизнес.

Като цяло, мафиотските общности в Китай е прието да се наричат ​​„триади“. Някога това били тайни престъпни организации, с които императори и комунисти безуспешно воювали.

„Мара Салватруча“

Групировката „скитащи мравки“ или MS-13, появила се в Лос Анджелис през 1980-те години, бързо придобила огромно влияние и се счита за една от най-жестоките в Северна и Южна Америка. Първоначално тя включвала имигранти от Салвадор, но сега към тях се присъединяват все повече мексиканци, гватемалци и, въобще, всякакви латиноамериканци. ФБР смята, че включва до 80 хиляди души по целия свят. В допълнение към обичайните за мафиотски структури дейности (убийства, грабежи, сводничество, рекет), „Мара Салватруча“ си сътрудничи с наркокартели, продава оръжие и „помага“ на нелегални имигранти да влизат в САЩ. Слуховете за тяхната жестокост им помага да държат в страх цели квартали. “Мравките” практикуват групови изнасилвания, масови разстрели, отсичане на глави и крайници.

Ямагучи-гуми

Японската мафия „Якудза“ е същият запомнящ се символ като, например, суши или аниме. Този „бренд“ обединява десетки групировки, най-влиятелната и голяма от които е синдикатът „Ямагучи-гуми“. Нейните лидери са добре познати и извън Страната на изгряващото слънце. САЩ налагат лични санкции срещу лидерите на бандите, включени в него, и забранява на американски компании да извършват каквито и да било сделки с тях.

Клановете в „Якудза“, макар и да се конкурират помежду си, действат по сходни начини. Има специални обряди за посвещение за начинаещите. „Ямагучи-гуми“ дори провеждат нещо като приемен изпит. Бандитите покриват телата си с ярки татуировки и, ако в нещо се провинят, наказват сами себе си, като си отрязват пръсти.

Японските престъпници са измислили много ефективен и изпитан от времето начин за печелене на пари, наречен „сокая“. Членове на „Якудза“ купуват акции в компании, влизат в числото на основните акционери и постепенно узнават най-грозни, компрометиращи факти за мениджърите или разбират търговски тайни – а след това искат порядъчни суми за мълчанието си.

Солнцевската ОПГ. Дълго време „руската мафия“ беше „притча во языцех“ на запад. „Руските бандити“ бяха незаменими герои в американските екшъни.

Morkadis

Но „руска мафия“, като организирана групировка от типа на горепосочените, няма. Има отделни банди, каквито съществуват почти във всяка страна, особено след масовата емиграция от Африка и Азия в Европа.

Една от най-известните организирани престъпни групи (ОПГ) в Русия е Солнцевската групировка, която в началото на 1990-те години контролирала само джебчии, а след това развива бурна дейност: отвличания, убийства, сводничество и рекет. Приятелските отношения с италианската мафия и латиноамериканските наркокартели позволиха на Солнцевската организирана престъпна групировка да организира доставки и транзит на наркотици. Днес тя се счита за една от най-опасните на територията на целия бивш Съветски съюз.

източник: iskamdaznam.com

Вижте още:

10 мафиотски шефове, за които законите не важаха

„Изпаряващите се хора“ на Япония – истински истории от изчезнали японци

Триадите – китайската мафия

Кръстници: 25 редки снимки на жени от гангстерския свят

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.