50 невероятни факта за Япония (част 2)

япония

продължение от част 1

Знаете ли, че…

– Законите срещу тютюнопушенето на публични места в страната са много по-свободни, отколкото в Америка и Европа. Имате възможност да запалите цигара почти навсякъде, с изключение по гарите и летищата. Изхвърлянето на фас и тръскането на пепел на земята обаче носи сериозни глоби. Затова повечето японци носят със себе си джобни пепелници.

– Япония е последната страна в света, която може да бъде наречена Империя. Наследствената линията на японската имперска династия никога не е била прекъсвана. Днешният император Акихито е пряк потомък на първия легендарен император на Япония – Джиму, който е основал империята през 711 г. пр. Хр.

– Японците обичат да ядат и да обсъждат храната. Докато хапват, е почти задължително да похвалят ястието. Счита се за неучтиво да не кажеш, че е вкусно поне няколко пъти.

– Суровото конско месо се счита за деликатес. Нарича се басаши, реше се на тънки резенчета и се яде сурово.

– Японският език използва три различни системи за писане – – хирагана (сричкова система за изписването на японски думи), катакана (система за изписването на чуждестранни думи) и канджи (йероглифна система за писане).

– В Япония почти няма чуждестранни работници. Според местните закони минималната заплата за чужденците е по-висока, отколкото средната заплата на един японски гражданин. И за компаниите е много по-изгодно да наемат японец, отколкото имигрант. Затова в Япония има много малко служители чужденци.

– Почти всички железници в Япония са частни. Изключение правят единствено шинкансен – вид високоскоростни влакове, които свързват големите японски градове.

– Фуджи е частна собственост. Планината принадлежи на японски храм. Дарена е от феодален владетел през 1609 г.

– В японския откриваме няколко степени на учтивост – разговорна, уважителна, учтива и много учтива. Женската реч обикновено съдържа по-учтиви форми на думите, отколкото мъжката.

– В Япония не съществуват отделни наименования на месеците. Вместо това японците ги наричат с поредни номера. Така например септември е кугатсу, което означа просто „деветият месец“.

– Етническите японци съставляват 98,4% от населението на страната.

– Затворниците в Япония нямат правото да упражняват своя вот.

Morkadis

– Японец не иска да ви помогне? Рядко ще ви го каже в прав текст. Вместо „не“, ще чуете уклончиви уверения, че ще помисли как да ви помогне, но ще му трябва време. Предполага се, че разбирате от намеци.

– Статистически погледнато Токио е най-безопасният град в света. Едно 6-годишно дете може да пътува съвсем самичко без никакви проблеми в градския транспорт.

– След Втората световна война в японската конституция е записано, че на Япония е забранено да сформира собствена войска.

– Всичкият боклук в Япония се рециклира. Затова тук сметища няма. Отпадъците се класифицират на четири вида – запалим боклук, незапалим боклук, стъклени отпадъци и рециклируеми отпадъци.

– По улиците няма да видите кошчета – само специални контейнери за събирането на бутилки. Къде тогава японците изхвърлят боклука? В пликчета, които носят със себе си.

– Пенсиите в Япония са много ниски и няма задължително пенсионно осигуряване. Там смятат, че всеки японец трябва да се грижи за старините си сам и както намери за добре.

– Мъжете винаги се обслужват първи. В ресторантите именно те поръчват първи ястията, а в магазините продавачите първо именно мъжете.

– Почти всички тоалетни в Япония са оборудвани със затоплящи се седалки и множество бутони с различни функции. На много места откриваме и специални машини, които издават звуци, за да заглушат по-срамните звуци.

– Оставянето на бакшиши в Япония не е широко възприета практика. Достатъчно е да платите сметката си, по този начин вие и сервиращият оставате равни. Ако все пак решите да оставите бакшиш, на някои места това може да се сметне за обида.

– Минималната възраст, на която е разрешено да се прави секс в Япония, е 13 години.

– В японския език идеята за „грешка“ и „различно мислене“ се изразява с една и съща дума – чигау.

– Мобилните телефони в Япония се произвеждат с вградена аларма за бедствия. Когато се случи някакво бедствие, апаратът започва да звъни шумно (дори и звукът да е изключен). Всеки един човек ще получи съобщение, което го предупреждава за опасността и му дава напътствия как да реагира в такава ситуация.

– Смъртно наказание в Япония няма.

– Подписването на документи в Япония често се осъществява с ханко – малки кръгли или квадратни печати. Всеки японец разполага с подобен печат и може да го използва, когато му се наложи.

– Ако отворите подарък в присъствието на човека, който ви го е подарил, най-много да го обидите. Трябва да му благодарите и да го отворите, чак след като всички гости си тръгнат. В противен случай проявявате неучтивост.

– Японците са твърдо убедени, че не трябва да притесняват хората със своите тревоги. Затова те предпочитат да прикриват болката си зад маската на усмивката.

– Япония е на второ място по продължителност на живота – средно 85 години. На първо място е Монако със средна продължителност на живота 89 години.

– В Япония се ценят семейният бизнес и приемствеността. В страната има десетки компании с вековна история. Например хотелът „Хоши Рьокан“, който съществува и днес, е открит през 718 г. и се управлява от едно и също семейство в продължение на 46 поколения. А признатият за най-стар хотел в света – „Нишияма Онсен Кеункан“, е основан през 705 г. и се управлява от едно и също семейство вече 52 поколения.

– Въпреки че две трети от територията на Япония е заета от гори, японското правителство е забранило използването на националните гори за комерсиални цели. Страната внася дървесина, изсечена от тропическите гори.

– Мислите, че японският е хомогенен и е почти лишен от чуждици? Грешите. Много от думите в него за заемки, които се наричат гайрайго. Често те са привнесени от английския заради британските мисионери и търговци. Така например на японски оранджево е оренджи, а торта – кейки.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Телефон в Япония свързва живите с мъртвите

Зловещо! В Япония организират погребения за кукли

В Япония има музей за камъни, които приличат на човешки лица

10 откачени исторически факта за Япония

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.